ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața serviciilor de telefonie fixă a revenit pe scădere, după o ușoară creștere a vînzărilor în nouă luni 2015

10:56 | 29.11.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Piața serviciilor de telefonie fixă a revenit pe o scădere sensibilă a vînzărilor, cu 12,1 la sută în  nouă luni 2016 față de perioada similară a anului precedent, după o ușoară creștere, de 1,4 la sută, în 2015, relatează MOLDPRES cu referire la date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Tendința de creștere a veniturilor din vînzarea serviciilor de telefonie fixă s-a menținut în anii 2009-2014, pe fondul unei diminuări a numărului de abonaţi și traficului de voce. Experții constată că telefonia fixă a început să piardă teren după dezvoltarea în ascensiune rapidă a telefoniei mobile şi lansarea unor pachete mai atractive de către companiile care oferă aceste servicii, precum şi dezvoltarea serviciilor voce prin reţeaua Internet. Pe de altă parte, tarifele la convorbirile telefonice fixe nu au fost modificate de mai mulţi ani pentru a fi aliniate la costuri. 

Cifra de vînzări pe acest segment de piaţă a coborît, în nouă luni 2016 la 672,3 milioane de lei, față de 765 milioane de lei în perioada respectivă a anului trecut. Numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă și traficul de voce în rețelele fixe continuă să scadă. Astfel, în ianuarie-septembrie 2016, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă s-a redus cu 1,4 la sută faţă de finalul anului trecut, iar traficul total de voce în reţelele fixe a scăzut cu 12,4 la sută faţă de nouă luni ale anului trecut.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei 21 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă, micșorarea numărului total de abonați la aceste servicii a fost cauzată de diminuarea bazei de abonați a Moldtelecom, în timp ce baza de abonați a celorlalți  20 de furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut.

Conform datelor statistice privind evoluția pieței de telefonie fixă în nouă luni ale anului 2016, cota de piață a Moldtelecom, în funcție de vînzări, a alcătuit 96,4%, iar cota cumulativă a celorlalți 20 de  furnizori alternativi a constituit 3,6 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!