ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cifra de vînzări pe piața comunicaţiilor electronice a depășit cinci miliarde de lei, în nouă luni

12:21 | 09.12.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Piaţa serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o scădere de 3,3 la sută, în nouă luni 2016 față de aceeași perioadă a anului precedent, tendință inversă față de 2015, cînd vînzările au crescut cu 3 la sută. Cifra de afaceri în ianuarie-septembrie anul curent a coborît la 5 miliarde 47 milioane de lei, cu 247 milioane sub nivelul anului trecut, informează MOLDPRES cu referire la date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit raportului ANRCETI, făcut public astăzi, cele trei trimestre au fost marcate de o tendință de scădere. Volumul total al veniturilor provenite din vînzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, Internet mobil în bandă largă, telefonie fixă, Internet fix, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut în trimestrul trei cu 3,5 la sută.

Scăderea a fost determinată de diminuarea vînzărilor pe trei segmente de piață: telefonie fixă, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicațiilor electronice. Volumul vînzărilor realizate pe piața de telefonie fixă a scăzut cu 20 la sută, a serviciilor de difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 18,5 la sută, iar veniturile obținute din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice s-au micșorat cu 31,3 la sută.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că, totodată, pe celelalte trei segmente de piață (telefonie mobilă, Internet mobil în bandă largă și Internet fix) au fost înregistrate creșteri ale cifrei de afaceri. Astfel, vînzările serviciilor de Internet mobil în bandă largă au crescut cu 23,5 la sută, ale serviciilor de Internet fix – cu 7,7 la sută, iar vînzările serviciilor de telefonie mobilă au sporit cu 2,1 la sută.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator au fost înregistrate pe piețele serviciilor de acces la Internet fix și de telefonie mobilă: de 172,6 lei și, respectiv, 88,4 lei. Pe celelalte segmente de piață acest indicator a avut următoarele valori: telefonie fixă – 58 lei, televiziune contra plată (prin rețele de cablu și rețele IP TV) – 46,9 lei, Internet mobil în bandă largă – 22,8 lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!