ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BEI va acorda 41 milioane de euro pentru finanțarea construcției conductei de gaze Ungheni-Chișinău

17:49 | 14.12.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. Contractul prevede un împrumut de 41 de milioane de euro, oferit de către BEI, informează MOLDPRES.

Semnarea Contractului de finanțare cu BEI pînă la sfîrșitul anului 2016 este ultima precondiție nerealizată, enunțată de către Comisia Europeană, pentru alocarea grantului în valoare de 10 milioane de euro. Suplimentar, vor mai veni 20 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, la fel, sub formă de grant.

Contractul de finanţare va fi semnat cu BEI în data de 19 decembrie. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri. Pentru ca interconexiunea Iași-Ungheni să fie utilizată la capacitatea planificată deplină, pe teritoriul românesc urmează a fi construite două stații de comprimare a gazelor naturale. Lucrările de extindere a interconexiunii Iași-Ungheni spre Chișinău vor fi coordonate între România și Republica Moldova, astfel încît să fie finalizate concomitent.

Costurile totale ale construcției liniei magistrale a conductei de gaze Ungheni-Chișinău sînt estimate la aproximativ 113 milioane de euro.

Lucrările de extindere a gazoductului pînă la Chişinău vor demara anul viitor.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img16009969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!