ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vîrsta de pensionare și stagiul de cotizare a femeilor vor fi egalate cu cele a bărbaţilor

10:47 | 17.12.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Femeile și bărbații din Republica Moldova vor ieși la pensie la vîrsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va fi, de asemenea, unificat – 34 de ani, potrivit unor modificări legislative privind reformarea sistemului de pensii, adoptat ieri de Parlament în lectura a doua, informează MOLDPRES.

Inițial se prevedea majorarea treptată a vîrstei de pensionare pentru femei de la 57 la 62 de ani și pentru bărbați de la 62 la 65 de ani, cu 6 luni anual de la 1 ianuarie 2017 pînă în anul 2026.

Totodată, după includerea mai multor amendamente noi, înaintate de către deputați în prima lectură, vîrsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual. Astfel, vîrsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019 (4 luni anual). Pentru femei este stabilită aceeași vîrstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028 (6 luni anual).

În urma modificărilor aprobate, stagiul de cotizare pentru femei și bărbați va fi unificat - 34 de ani. Pentru bărbați acesta se va stabili începînd cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024.

Legislativul a mai operat modificări privind reexaminarea pensiei. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în cîmpul muncii după ieșirea la pensie, pot solicita reexaminarea pensiei lor nu mai des decît o dată la doi ani.

Ministerul Muncii argumentează această modificare prin faptul că rata îmbătrînirii demografice a crescut de la 13,6 la sută în 2005, pînă la 16,2 la sută. Totodată, potrivit previziunilor, pînă în anul 2035, ponderea moldovenilor cu vîrsta mai mare de 60 de ani va constitui 25 la sută din populaţie.

Tot ieri, Parlamentul a votat în prima lectură modificări la documentul privind angajarea funcționarului public care a atins vîrsta de pensionare. Potrivit noilor prevederi, acesta va putea activa, după pensionare, pe o perioadă determinată, care nu va depăși cinci ani și va primi atît pensia, cît și salariul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015 durata medie a vieţii în Republica Moldova a constituit 71,5 ani, inclusiv la bărbaţi – 67,5 şi la femei – 75,5 ani.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16010054

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!