ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va beneficia de 92 mln de euro pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău

18:49 | 19.12.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor oferi un pachet de finanţare de 92 mln de euro pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău.  BEI şi BERD vor acorda cîte un împrumut de 41 mln de euro, iar UE – un grant de 10 mln de euro.  Fondurile vor fi transmise Întreprinderii de Stat “Vestmoldtransgaz”, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România şi Republica Moldova, informează MOLDPRES. 

Acordurile privind oferirea împrumuturilor au fost semnate astăzi la Chişinău, de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova, şi de Dimitri Gvindadze, şeful biroului BERD, şi Jan Vapaavuori, vicepreşedintele BEI. 

Vicepremierul Octavian Calmîc a informat că decizia partenerilor de la BERD, BEI şi UE de a susţine Guvernul Republicii Moldova în realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău este foarte importantă pentru ţara noastră, deoarece constituie un pas important în procesul de realizare a proiectelor de asigurare a securităţii energetice a statului şi depăşirea situaţiei cînd sîntem dependenţi de o singură sursă de asigurare a populaţiei cu surse energetice. 

“Mai mult, realizarea acestui proiect  ne va permite conectarea la sistemul energetic comunitar, care pe lîngă faptul că ne poate asigura o stabilitate energetică pe o perioadă lungă de timp, va asigura o concurenţă liberă pe piaţa Republicii Moldova”, a  accentuat ministrul Economiei. 

Dimitri Gvindadze, şeful biroului BERD la Chişinău, a menţionat că  “conducta va permite Republicii Moldova să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi astfel vor fi promovate măsuri, care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. Acest lucru va permite ţării să îşi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector”, a spus sursa citată. 

“Salut foarte mult faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, care este o ţară dependentă de importurile de energie. Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atît liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cît şi integrarea acesteia în sistemul energetic european”,  a specificat vicepreşedintele BEI  Jan Vapaavuori.  El a mai menţionat că, “în acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care cofinanţează acest angajament strategic”. 

La rîndul său, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a subliniat: “Sînt încîntat de faptul că UE, BEI şi BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. Uniunea Europeană sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru R. Moldova, întrucît va consolida securitatea energetică a ţării şi, totodată, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a accentuat oficialul european. 

Noul gazoduct  va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România în Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părţi de conexiune Iaşi-Ungheni, dată în exploatare în anul 2014. Pentru prima fază a proiectului UE a venit o contribuţie de 7 mln de euro.

Republica Moldova este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult de împrumuturi din partea BEI pe cap de locuitor în Regiunea Parteneriatului Estic. Portofoliul de credite BEI, fiind bine echilibrat şi acoperind toate sectoarele importante ale economiei ţării, a ajuns la aproape 700 mln de euro de la semnarea primului împrumut BEI în ţară, în anul 2007. Proiectul de interconectare la gaz este încă un exemplu de succes de cooperare în Republica Moldova între UE, BEI şi BERD, care au sprijinit împreună numeroase proiecte, cum ar fi Programul de reabilitare a drumurilor din Moldova, a troleibuzelor din mun. Chişinău şi reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă.  

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova, cu peste 1,1 miliarde de euro, investiții cumulative în peste 110 proiecte în sectoarele agro-business, energetic, financiar, infrastructură şi producție. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16010098

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!