ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului

12:48 | 07.01.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul – Naşterea Domnului, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, la Catedrala "Naşterea Domnului" din Chişinău s-au adunat sute de creştini, unde a avut loc o liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir.

În timpul liturghiei, secretarul Mitropoliei, protoiereul Vadim Cheibaş, a dat citire pastoralei ÎPS Vladimir, adresată creştinilor cu ocazia naşterii Domnului, urmată de o predică.

În pastorală se menţionează, între altele, că anul 2016 a adus sfinte împliniri pentru Biserica Ortodoxă din Moldova. Astfel, au fost trecuţi în rîndul sfinţilor Mitropolitul Gavriil (Bănulescu-Bodoni) şi Fericita Agafia de la Mănăstirea Cuşelăuca. Clerul slujitor şi poporul drept-credincios continuă cu strădanie să-şi îndeplinească misiunea creştinească prin iubirea şi sprijinul acordat semenilor, în aşa fel, manifestînd şi dragostea faţă de Dumnezeu.

„Avînd prilej binecuvîntat de a prăznui în pace şi sfinte bucurii sărbătorile de iarnă, vă adresez tuturor credincioşilor noştri din ţară şi din afara hotarelor ei, sufleteşti felicitări, arhiereşti doriri de mult bine şi sporire duhovnicească, pentru a afla Lumina Cea Adevărată, care luminează pe tot omul ce vine în lume”, se mai spune în pastorală.

La sfîrşitul liturghiei, copiii au primit cadouri din partea Mitropoliei.

Nașterea Mîntuitorului este sărbătorită de creştinii ortodocşi din R. Moldova pe 7 ianuarie. În ţara noastră există obiceiul ca Ajunul Crăciunului să fie așteptat cu pîine. Gospodinele coc din aluat "Crăciunelul", un colac mic în forma cifrei opt, dar și "ajunelul", care nu completează optul, adică doar vestește apropierea, ajunul Nașterii Domnului. Acești doi colaci se agață, împreună cu flori de busuioc, la icoană și se țin pînă la Sf. Gheorghe, cînd se scot și se dau la animale ca să la păzească de rele.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17000142

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!