ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii moldoveni care lucrează în Germania vor beneficia de prestații sociale

11:58 | 12.01.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Cetățenii moldoveni, care lucrează pe teritoriul Germaniei, și cetățenii germani, care lucrează în Republica Moldova, vor avea dreptul să beneficieze de pensie și prestații sociale asigurate de stat, conform unui acord semnat astăzi între cele două țări, informează MOLDPRES.

Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei /MMPSF/, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în cadrul evenimentului că documentul prevede instituirea angajamentelor bilaterale în scopul asigurării persoanelor ce au întreprins o activitate legală pe teritoriul acestor state. „Documentul le oferă cetățenilor ambelor țări garanții la prestațiile sociale, ce țin în mod special de oferirea ajutoarelor în caz de situații de pierdere a întreținătorului, a apariției unor dizabilități sau a atingerii vîrstei de pensionare. De asemenea, sînt stabilite condițiile de calculare a perioadelor de realizare a muncii pe teritoriul celor două state, pentru a se calcula mărimea pensiei cetățenilor”, a spus Dumbrăveanu.

La rîndul său, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrech, a menționat că acordul a fost reglementat în baza necesităților cetățenilor, care dezvoltă o afacere și care muncesc în aceste țări. „Într-o singură rundă de negocieri dintre reprezentanții celor două țări s-a discutat substanțial și s-a reglementat chestiuni ce țin de protecția socială a angajaților, pentru fiecare membru contractant, s-au stabilit perioadele de cotizare pentru calcularea pensiei și pentru toate celelalte prestații posibile”, a afirmat Albrech.

Potrivit documentului, cetățenii R. Moldova și ai Germaniei vor fi nevoiți să muncească cel puțin cinci ani pentru a li se putea cotiza contribuția la sistemul de asigurări sociale din ambele țări. Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea tuturor prevederilor de către ambele părți, iar autoritățile prognozează că acest lucru va fi posibil pînă la finele anului curent.

R. Moldova are semnate acorduri similare cu 11 state, iar în prezent autoritățile duc tratative pentru semnarea cu alte cinci țări – Turcia, Letonia, Israel, Italia și Federația Rusă. Conform datelor MMPSF, peste 15 mii de cetățeni moldoveni lucrează legal în Germania.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img17000241

img17000241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!