ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la 167 de ani de la naştere

13:53 | 15.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Poetul naţional Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi în Chişinău,  la  167 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în dimineaţa zilei, la bustul său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” au depus flori Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, Prim-ministrul Pavel Filip, deputaţi, miniştri, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creaţiei eminesciene.

Tot aici a avut loc un recital de poezie şi muzică, precum şi un moment de evocare a personalităţii poetului, susţinut de oameni de cultură şi artă.

În alocuțiunea sa,  preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menţionat că ziua de naştere a lui Eminescu este o sărbătoare a verbului românesc, marcată în întreg spaţiul de trăire eminesciană. „La cei 167 de ani de la naştere, Mihai Eminescu a fost, este şi rămîne a fi contemporanul nostru. El este mereu actual şi ne transmite frumuseţi artistice nepieritoare, adevăruri modelatoare, care ne demonstrează cine sîntem noi în istorie,  ce se întîmplă cu valorile noastre umane”, a constatat Arcadie Suceveanu.

La rîndul său, poetul Nicolae Dabija a afirmat că noi am supravieţuit cu poezia lui Mihai Eminescu. „Părinţii păstrau cartea lui Eminescu după icoană. Noi am învăţat limba română după poezia lui Eminescu”, a subliniat Nicolae Dabija.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc a remarcat că astăzi sărbătorim şi Ziua Culturii Naţionale, care e marcată, concomitent,  în R. Moldova şi România. „Existăm într-o limbă română şi această limbă este botezată de Eminescu.  Ceea ce se întîmplă în educaţia patriotică şi cea lingvistică, trebuie să fie educat prin creaţia lui Mihai Eminescu”, a  accentuat Monica Babuc.

Ambianţa de secol XIX a fost asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plastici îmbrăcaţi în costume de epocă, concepute de artistul plastic Iurie Matei. Defilarea actorilor a fost organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

În aceeaşi ambianţă de secol XIX, a fost vernisată şi Expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, a  avut loc la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfînt din Chișinău. 

În alocuțiunea sa, directorul Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei a subliniat că, alcătuită din 24 de bannere, expoziția urmărește parcursul biografic al poetului, prezentînd o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un  loc substanțial îl ocupă și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu și pînă la Mircea Eliade și Constantin Noica etc.

Omagierea poetului nostru naţional a continuat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, unde a avut loc un spectacol muzical-poetic cu genericul ”O viață altfel scrisă în sfînta firii carte…”.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17000309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!