ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru stimularea concurenței în domeniul farmaceutic

15:37 | 08.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi un proiect prin care urmează a fi excluse trei alineate dintr-un articol al Legii cu privire la activitatea farmaceutică care, în opinia Ministerului Sănătății, limitează concurența în acest domeniu, informează MOLDPRES.

Din legea respectivă urmează să fie excluse prevederile, potrivit cărora farmaciile (filialele) nou-fondate pot fi amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri de la farmacia (filiala) existentă şi la o distanţă de cel puţin 500 de metri (cale accesibilă) de la farmacia existentă cu funcţie de preparare a medicamentelor extemporale. De asemenea, se propune să fie exclus alineatul ce stipulează că ”o farmacie se înfiinţează la un număr de la 3000 pînă la 4000 de locuitori” sau că acestea ”vor fi înfiinţate conform Planului Naţional de Amplasare a Farmaciilor”.

Prin semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova și-a asumat angajamentul față de principiile economiei de piață liberă, astfel printre acțiunile necesare se impune armonizarea prevederilor naționale cu acquis-ul comunitar. Prevederile ce se preconizează a fi anulate ”restricționează concurența pe piață, în special cele cu  privire la atribuirea unor drepturi exclusive”, este de părere Ministerul Sănătății.

Ministerul a elaborat proiectul, ”care își propune excluderea barierelor anticoncurențiale din sectorul farmaceutic, fapt care va avea impact pozitiv asupra accesului cetățenilor la medicamente și va asigura activitatea favorabilă pentru operatorii pieței medicamentelor”. Autorii documentului remarcă, de exemplu, că fondarea noilor farmacii conform unui  Plan național de amplasare a farmaciilor contravine și scopurilor politicii de reglementare stipulate în Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern, urmează a fi remis spre examinare Parlamentului.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17001029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!