ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cuplurile care au asigurare medicală pot solicita procedura gratuită de fertilizare in vitro

09:41 | 24.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Cuplurile infertile pot beneficia de astăzi de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza poliței de asigurare medicală, a anunțat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unui briefing, informează MOLDPRES.

„Este o decizie foarte importantă pentru țara noastră, deoarece în ultima perioadă natalitatea a scăzut considerabil. Această măsură vine să susțină și să ajute familiile care nu pot concepe un copil pe cale naturală. În acest sens, am elaborat un regulament, unde sînt indicați pașii ce urmează a fi întreprinși de familiile beneficiare de acest serviciu”, a spus Glavan.

Potrivit regulamentului, familiile asigurate medical, care doresc să beneficieze de această procedură trebuie să se adreseze medicului de familie, care va deschide un dosar și va elibera bilete de trimitere pentru efectuarea investigațiilor medicale la medicul urolog sau ginecolog. Ulterior, dosarul va fi depus de către cupluri la comisia de evaluare din cadrul Centrului de sănătate și reproducere genetică medicală din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Comisia va aproba acordarea procedurii gratuite, iar cuplurile vor alege singure instituția care va realiza procedura in vitro.

Procedura de fertilizare, care costă 31.729 lei, va fi achitată integral de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, însă cheltuielile ce țin de medicamentele necesare pentru tratarea cuplurilor, care se pot ridica pînă la 25 mii de lei, vor fi suportate de beneficiari.

Conform datelor Ministerului Sănătății, circa 140 mii de cupluri din țară sînt infertile și au nevoie de proceda de fertilizare in vitro.  

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img17001514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!