ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de carne din Comrat au obținut temporar dreptul de a sacrifica porci pentru vînzare

13:35 | 10.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. Autorităţile raionului Comrat au semnat la începutul lunii aprilie o dispoziţie prin care, temporar, au permis producătorilor locali de carne să sacrifice animale în gospodăriile casnice, iar carnea s-o vîndă în pieţele municipale, transmite MOLDPRES.

Interdicţia de a sacrifica animale în gospodăriile casnice a fost impusă la începutul anului curent, pentru a preveni răspîndirea pestei porcine africane. Pentru comercializare era admisă doar carne obţinută în urma sacrificării în abatoare autorizate.

În ultimele luni, producătorii de carne din Comrat au întreprins mai multe acţiuni pentru a li se permite sacrificarea animalelor acasă – de la acţiuni de protest pînă la negocieri cu administraţia.

Potrivit comercianţilor, ei suportă cheltuieli suplimentare, fiind nevoiţi să transporte animalele pentru sacrificare la întreprinderile specializate, cel mai apropiat abator aflîndu-se în raionul Ceadîr-Lunga. „Avem zeci de ani în acest business şi avem grijă de spaţiul din gospodării unde sacrificăm animalele. Dacă e nevoie să folosim abatorul, sîntem gata, dar să fie la Comrat ca să nu trebuiască să ne deplasăm în altă parte. Vor avea de suferit în primul rînd consumatorii, pentru că astfel, vom fi nevoiţi să ridicăm preţurile la carne”, susţin mai mulţi producători din Comrat, citaţi de gagauzinfo.md.

Temporar, producătorii locali vor reveni la practicile vechi, însă conform dispoziţiei semnate de preşedintele raionului Comrat, Svetlana Camiliciu, autorităţile locale fac tot posibilul pentru a găsi investitori şi parteneri pentru construcţia unui abator dotat în conformitate cu ultimele regulamente veterinare.

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii şi care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspîndit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusa, ajungînd şi în unele state de pe teritoriul Uniunii Europene. Ultimul caz de pestă porcină africană, care a alertat şi autorităţile R. Moldova, a fost înregistrat la 23 martie curent, în regiunea Odesa (Ucraina).

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17002732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!