ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Scriitorilor din Moldova a înmînat premiile pe anul 2016

19:12 | 15.06.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc astăzi ceremonia de înmînare a premiilor pentru cele mai bune cărţi apărute în anul 2016, relatează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că  acesta este cel mai important eveniment al anului, care include un proces îndelungat de evaluare şi analiză a producţiei literare din 2016. Potrivit sursei citate, premiile au fost împărţite în două categorii: cele oferite de Consiliul Uniunii Scriitorilor şi cele acordate de către juriu.

Premiul „Opera Omnia”, acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost înmînat academicianului Mihai Cimpoi, iar premiul de excelenţă - scriitorilor  Nicolae Leahu şi Mircea V. Ciobanu. Premiul Relații Culturale a fost obţinut de poeta și traducătoarea Linda Maria Baros pentru panorama poeziei basarabene din revista franceză Il traductiere.

În continuare, au fost înmînate premiile juriului Uniunii Scriitorilor din Moldova, din care au făcut parte academicianul Mihai Cimpoi (preşedinte), Vladimir Beșleagă, Alexandru Burlacu, Nicolae Negru, Claudia Partole, Maria Pilchin și Maria Șleahtițchi.

Premiul pentru poezie a fost înmînat poetului Teo Chiriac,  pentru volumul „Sufletul meu de pînă la Big Bang”, Editura „Arc”, iar premiul pentru proză – lui Dumitru Crudu pentru cartea „Salutări lui  Troțki”, Editura „Univers”. Premiul  pentru traduceri i-a revenit lui Leo Butnaru  pentru lucrarea lui Daniil Harms „Cînd plînge sacadat mașina de tocat” vol. I, şi „Un tigru în stradă”  vol. II, Editura ”Tracus Arte”.

Mihaela Perciun a luat premiul pentru dramaturgie pentru culegerea de piese  „Bustul lui Stalin”, Editura "Tracus Arte". Iulian Filip a obținut premiul „Cartea pentru copii şi tineret” pentru  volumul  „Pălăriuța Oranj îl lecuiește pe Dumnezeu de răceală”, Editura "Junimea".

Scriitorul Ioan Mînăscurtă s-a ales cu premiul pentru publicistică pentru volumul „Desluşirea semnelor”, apărut la Editura „Princeps”. Premiul  „Cartea de debut” a fost acordat  Violinei Galaicu pentru volumul „Filonul bizantin în cultura muzicală națională”, Editura „Cartier” şi Tatianei Ţîbuleac pentru cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut la aceeași editură.  De asemenea, au fost acordate premii speciale.

În 2016, au apărut peste 100 de titluri de carte semnate de scriitori din R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17004584

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!