ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circulația autoturismelor înmatriculate în regiunea transnistreană a fost interzisă

09:43 | 01.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Cu începere de astăzi circulația autoturismelor înmatriculate în regiunea transnistreană este interzisă şi proprietarii maşinilor cu numere străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de șase luni pe an, comunică MOLDPRES.

Potrivit legislaţiei, începînd cu data de 1 iulie şoferii care domiciliază în dreapta Nistrului dar conduc mașini cu numere transnistrene nu vor mai putea circula. În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport este indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare speciale sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție.

Prin derogare, circulaţia respectivelor autovehicule se va permite doar în cazul în care acestea sînt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sînt angajaţi ai acestora.

Totodată, potrivit prevederilor aceleiași legi, termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro.
Interdicția urma să fie aplicată începînd cu 1 aprilie, însă perioada de aplicare a documentului a fost extinsă pînă la 1 iulie.

Problema înregistrării şi circulaţiei automobilelor cu numere transnistrene ar putea fi rezolvată. Şeful statului Igor Dodon a specificat în cadrul unei întîlniri cu jurnaliştii că a fost deja găsită o soluţie agreată de conducerea Parlamentului şi a Executivului fiind identificat chiar şi un model de plăcuţe ce nu va conţine simbolica regiunii nerecunoscute.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17005082

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!