ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNOS va returna medalia olimpică obținută de Serghei Tarnovschi

10:11 | 12.07.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) va returna Comitetului Internațional Olimpic medalia olimpică de bronz obținută de Serghei Tarnovschi, în urma deciziei luată ieri de Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, relatează MOLDPRES. 

Instituția respectivă a lăsat în vigoare hotărîrea pronunțată anterior de Comisia antidoping a Federaţiei Internaţionale de Kaiac-Canoe cu privire la cazul de dopaj în care a fost implicat Serghei Tarnovschi, care a reprezentat Republica Moldova la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016. El va fi concomitent suspendat pe un termen de patru ani.

Federaţia Naţională de Kaiac-Canoe, Serghei Tarnovschi şi avocatul său Paul Green au hotărît să apeleze la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv pentru a contesta decizia. „Sportivul Tarnovschi are argumente pertinente pentru a avea cîştig de cauză. El conştientizează că a consumat neintenţionat o substanță interzisă dintr-un supliment contaminat şi că trebuie să fie sancţionat respectiv. Codul Mondial Anti-Doping cere în asemenea situaţie ca sancţiunea să fie corelată cu cazurile altor sportivi care au comis acelaşi grad de vinovăţie. Astfel, sancţiunea corectă ar trebui să implice o pedeapsă de cîteva luni, dar nici într-un caz de 4 ani. În asemenea context, sportivul trebuie să păstreze şi medalia olimpică”, se sublinia într-un comunicat lansat de CNOS.

Președintele CNOS, Nicolae Juravschi, a negat vehement în permanență că Serghei Tarnovschi s-a dopat. La ultima Cină Olimpică el i-a înmînat canotorului cheile de la un apartament din Chișinău pentru performanța înregistrată la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. ”Serghei Tarnovschi este unul dintre principalele mele proiecte”, declara Nicolae Juravschi la una din conferințele de presă după ce acesta și fratele său, Oleg, au fost naturalizați. Ambilor le-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova în 2013.

Serghei Tarnovschi și staff-ul său tehnic urma să primească în cazul în care nu ar fi fost suspendat aproximativ 6 milioane de lei de la stat. Ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu, a precizat că instituția pe care o conduce a alocat 29,2 milioane de lei Comitetului Național Olimpic și Sportiv, în ciclul olimpic 2013-2016. O sumă foarte importantă a fost cheltuită pentru antrenamentele, cantonamentele lui Serghei Tarnovschi, care în ajunul Olimpiadei de la Rio de Janeiro s-a pregătit timp de două luni în Franța.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img17005422

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!