ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Galben de caniculă pentru următoarele zile

08:17 | 20.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 20-24 iulie Cod Galben de vreme caniculară pe întreg teritoriul ţării, comunică MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, după o săptămînă relativ răcoroasă, în următoarele zile valorile termice vor depăși 33 de grade Celsius. Cel mai cald va fi în zona de sud a ţării, unde termometrele vor indica la sfîrşitul săptămînii curente, ziua, peste 36 de grade Celsius. Noaptea temperaturile vor oscila între 16-23 de grade Celsius.

Totodată, începînd de duminică, 23 iulie, vremea caniculară va fi însoţită, în toată ţara, şi de ploi cu descărcări electrice. Arşiţa şi vremea ploioasă vor caracteriza ziua de weekend şi începutul săptămînii următoare, pînă miercuri, 26 iulie.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) atenționează populaţia despre riscurile ce pot apărea în zilele caniculare. În acest sens, salvatorii îndeamnă oamenii să fie atenți atunci cînd merg în spații de agrement, să opteze pentru scăldatul în bazine acvatice cu stații de salvare și să monitorizeze strict minorii. În condiții de temperaturi ridicate, crește semnificativ riscul de izbucnire a incendiilor. În acest sens, pompierii recomandă cetățenilor respectarea regulilor antiincendiare în special la igienizarea gospodăriilor. De asemenea, SPCSE avertizează proprietarii și administratorii lanurilor cu cereale să monitorizeze starea acestora, întrucît o simplă sursă de foc poate provoca incendii de proporții.

În această perioadă, în mai multe raioane ale ţării vor fi reinstalate corturile anticaniculă, care vor funcţiona în zilele cu temperaturi ridicate.

În acelaşi timp, şi inspectorii sanitar-veterinari avertizează populaţia că, în perioada menționată, creşte riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi recomandă cumpărarea produselor numai din spaţii autorizate şi păstrarea lor la temperaturi şi în condiţii adecvate.

Conform specialiştilor, Codul Galben prevede condiţii ale vremii potenţial periculoase (averse, descărcări electrice, intensificări ale vîntului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în rîuri şi rîuleţe etc.), fenomene meteorologice care sînt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!