ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece sate din nordul ţării vor fi asigurate cu apă de calitate

17:41 | 11.08.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Zece localităţi din raioanele Floreşti şi Soroca vor fi asigurate cu apă de calitate în urma implementării unui proiect regional, lansat astăzi în satul Băhrineşti (Floreşti). Programul este realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Proiectul Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan) şi autorităţile locale, comunică MOLDPRES.

Constantin Bîndiu, director interimar al ADR Nord, a relevat la ceremonia de lansare că obiectivul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea Nord: raioanele Florești și Soroca” este asigurarea accesului la servicii de apă de calitate pentru peste zece mii de locuitori din satele beneficiare.

„Prin acest proiect, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) intră în premieră într-un parteneriat cu ADR Nord la nivel regional. Elveția dorește să transmită experiența pe care a acumulat-o în R. Moldova în mai bine de 15 ani, activînd în peste 40 de sate. Este vorba de metode inginerești, de construcție, design, lucrul cu cetățenii etc.”, a declarat, la rîndul său, coordonatorul național de programe în cadrul SDC, Andrei Cantemir.

Proiectul de la Floreşti şi Soroca urmează să fie realizat în 36 de luni. Conform planului, în această perioadă trebuie să se construiască 106,5 km de rețele de distribuție a apei, 13,9 km de aducție, 5 rezervoare și turnuri de apă, 4 stații de captare / pompare.

Valoarea totală a proiectului este de peste 66 milioane de lei, din care aproximativ 30 mln de lei vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Totodată, circa 30 mln de lei reprezintă o investiție oferită prin intermediul Proiectului ApaSan, iar aproape şase milioane de lei este contribuția populației beneficiare. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat deja alocarea a șase milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului curent.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17006156

img17006156

img17006156

img17006156

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!