ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Evoluția ratei inflației în luna iulie a confirmat prognozele BNM

11:32 | 12.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că rata anuală a inflației, de 7.3 la sută, înregistrată în luna iulie, este ”în concordanță cu ultima prognoză a BNM”. Potrivit băncii centrale, dinamica inflației în luna iulie 2017 a fost determinată de efectul dezinflaționist al factorului sezonier caracteristic pentru această perioadă. Totodată, impactul șocurilor creșterii peste așteptări în unele sectoare a fost atenuat de aprecierea monedei naționale, reducerea prețurilor la petrol și la combustibili pe piața internă, constată BNM într-un comunicat difuzat vineri, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Băncii Naționale, rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 8.9 la sută, la combustibili - 5.9 la sută, iar la produsele la produsele și serviciile reglementate a fost de 7.4 la sută.

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță o deflație de 0,9 la sută, în luna iulie, după ce în iunie indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,4 la sută față de luna precedentă. Reducerea preţurilor medii de consum cu 0,9 la sută în luna iulie 2017 față de iunie a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,3 la sută şi la mărfurile nealimentare cu 0,2 la sută, constată statisticienii.

Statisticile oficiale mai denotă că rata anuală se menține a doua lună consecutiv la nivelul de 7,3 la sută.

Rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul trei 2017, ulterior va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută. Valoarea medie anuală va atinge nivelul maxim de 7.4 la sută în trimestrul trei al acestui an, iar pragul minim de 3.5 la sută îl va înregistra în trimestrele patru 2018 și întîi 2019, a menționat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării, la 3 august, a raportului asupra inflației.

BNM a revizuit în scădere prognoza privind rata anuală a inflației la 6,5 la sută pentru 2017, față de 6,8 cît anticipa în luna mai, și, respectiv, 4,4 la sută în 2018, comparativ cu 5,1 la sută cît prognoza anterior.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17006167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!