ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul microbuzelor care circulă pe itinerarele din capitală s-a micșorat cu 600 de unități

11:07 | 25.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Numărul de microbuze care circulă pe itinerarele din capitală a ajuns la 1100 autovehicule, în scădere cu 600 de unități, față de acum doi ani. Anunțul a fost făcut de către primarul interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, după ședința săptămânală a serviciilor primăriei capitalei, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Grozavu, reducerea numărului de microbuze a fost determinată de mai mulți factori. „Conform rigorilor actuale, agenții economici, care practică transportarea călătorilor, trebuie să dispună de microbuze proprii, de aceea mulți au abandonat acest domeniu de activitate. La fel, există regiuni unde fluxul de pasageri nu este constant, agenții economici au pierderi și nu sunt interesați să introducă microbuze pe aceste itinerare. Pentru o circulație eficientă în capitală ar fi nevoie de cel puțin 1500 de microbuze. Una dintre soluții ar fi procurarea autobuzelor de capacitate medie și mare, care ar suplini lipsa microbuzelor de linie”, a afirmat Grozavu.

Cu referire la majorarea taxei pentru călătoria cu microbuzul, edilul interimar a specificat că până în prezent noile tarife nu au fost nici susținute, nici respinse. „Urmează să fie organizate dezbateri publice, după care Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va aproba o decizie în acest sens. Din câte cunosc, nu toți agenții economici au cerut majorări de 10 lei pentru o călătorie, au parvenit și solicitări ca taxa să fie de 5 lei”, a specificat Grozavu.

Reprezentanții fracțiunilor din CMC au menționat anterior că urmează să discute cu operatorii economici pentru a examina care sunt argumentele în favoarea majorării taxei de călătorie, ulterior executivul local va lua o decizie privind înaintarea spre aprobare a noilor tarife pentru călătoria în transportul public în raza municipiului Chişinău.

În prezent, o călătorie cu troleibuzul costă 2 lei, iar o călătorie cu autobuzul – 3 lei. Aceste tarife au fost aprobate prin decizia CMC în septembrie 2009, iar tariful pentru o călătorie cu microbuzul, care este de 3 lei, a fost stabilit prin decizia CMC încă în iulie 2006.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img17007341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!