ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

16 proiecţii vor fi prezentate la Zilele Filmului Românesc la Chişinău

15:14 | 11.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Şaisprezece filme, dintre care 13 lungmetraje şi trei scurtmetraje, vor fi proiectate în cadrul Zilelor Filmului Românesc (ZFR), ediţia a III-a, care se vor desfăşura în perioada 12-15 octombrie, la Centrul Cultural „Odeon” din Chişinău, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, preşedintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova Alternative Cinema, Dumitru Grosei, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că de joi până duminică, publicul din R. Moldova va putea vedea cele mai noi şi mai de succes filme româneşti,  precum şi câteva producţii clasice şi va avea ocazia să discute cu regizorii invitaţi: Nae Caranfil, Gabriel Achim, Emanuel Pârvu, Cristi Iftime ş.a.

La rândul său, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a precizat că  accesul la toate proiecțiile va fi liber.  

Prezent la eveniment, directorul Centrului Naţional de Cinematografie, Valeriu Jereghi, a subliniat că este îmbucurător faptul că în acest an în R. Moldova au avut loc deja cinci festivaluri de film. „Sperăm că la ediţia din anul viitor a Festivalului Filmului Românesc vom include şi filme autohtone”, a precizat Valeriu Jereghi.

Potrivit criticului de artă din România, Ionuţ Mareş, filmul ”Bacalaureat”, pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour” de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur” de Adrian Sitaru, propus de România la premiile Oscar de anul viitor, dar și „6,9 pe scara Richter” - noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil - sunt doar câteva producţii recente româneşti care vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

La ediția din acest an va fi omagiat cunoscutul cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleț: „Scurtă istorie” (1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, ”7 arte”  (1958) și „Homo sapiens” (1960), dar și două lungmetraje: comedia „S-a furat o bombă” și „Maria Mirabela”, coproducţie cu Studioul „Moldova-Film”, a cărui muzică a fost realizată de compozitorul Eugen Doga pe versurile poetului Grigore Vieru.

Festivalul Filmului Românesc este organizat de casa de producție Rova Film din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova Alternative Cinema şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17007912

img17007912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!