ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Copiii din R. Moldova au sesizat mai multe încălcări ale drepturilor minorilor în societate

17:58 | 12.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Copiii din Republica Moldova au sesizat mai multe încălcări ale drepturilor minorilor în societate, potrivit raportului privind respectarea drepturilor copilului pentru anul 2016, prezentat astăzi de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în ședința Legislativului, relatează MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că pentru a afla opinia copiilor privind respectarea drepturilor acestora au fost organizate forumuri și discuții, inclusiv cu participarea autorităților publice. „Copiii au vorbit despre încălcarea dreptului la educație prin studierea în baza unui program școlar prea încărcat, prea multe teme pentru acasă, multe materiale, condiții proaste de studii, lipsa cadrelor didactice, lipsa bazei tehnico-materiale și a terenurilor de sport. La fel, copiii au menționat încălcarea dreptului la sănătate, întrucât nu întotdeauna sunt informați despre diagnozele stabilite, felul în care trebuie să fie tratați, dar și lipsa cadrelor medicale în instituțiile de învățământ”, a spus Bănărescu.

Totodată, Avocatul Poporului a precizat că copiii au anunțat că li se încalcă dreptul la odihnă, la opinie, la un mediu sănătos de viață, care este afectat de poluanți, fumatul în locurile publice, lipsa zonelor de odihnă și posibilitatea de a face sport.

„Putem aprecia respectarea drepturilor copiilor din țara noastră la nivel de bine și foarte bine, însă mai există probleme care necesită a fi soluționate. În acest sens mă refer la: asigurarea drepturilor copiilor cu autism, dezinstituționalizarea copiilor, soarta minorilor care duc un mod de viață stradal, prevenirea delincvenței juvenile, deținerea copiilor care sunt în faza de urmărire penală, modul de trai al micuților care cresc în penitenciare până la vârsta de trei ani alături de mamele lor, violența față de minori în familie și în mediul școlar”, a afirmat Maia Bănărescu.

De asemenea, sursa citată a remarcat că „un fapt îmbucurător este că în prezent cazurile de violență asupra copiilor sunt anunțate, iar ulterior se lucrează cu persoanele implicate, însă sunt necesare diverse mecanisme de prevenire a acțiunilor de abuz”.

Tot astăzi, la ședința Parlamentului, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a prezentat raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova pentru anul 2016.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17007968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!