ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a inaugurat o expoziţie aniversară de fotografii

17:49 | 24.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a inaugurat astăzi expoziţia aniversară de fotografii „Viaţa şi muzeul”, la 128 de ani de la întemeierea instituţiei.  Ea prezintă 25 de portrete ale colaboratorilor muzeului, văzuţi de fotograful italian Chiara Dazi, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul muzeului nominalizat, Petru Vicol a  menţionat că acum două luni,  fotograful Chiara Dazi a propus acest proiect conducerii instituţiei -  de a  vernisa o expoziţie, în care ar prezenta imaginile mai multor angajați, la locul de muncă, și fragmente din discuțiile cu ei despre viață, muzeu, patrimoniu cultural, Republica Moldova etc.

„Mi-a plăcut această idee şi mă bucur că acum publicul are posibilitatea să redescopere activitatea și angajații muzeului din interior, surprinse de un vizitator din străinătate. Una din imagini îl prezintă pe cel mai vechi angajat al instituţiei, cu un stagiu de 48 de ani, custodele Dumitru Madan, care ţine în mâini coarnele unui dinoteriu. Sper că autoarea va continua proiectul în cauză, astfel încât, peste doi ani, la cea de-a 130-a aniversare a instituţiei să venim cu o expoziţie amplă, în care să fie cuprinşi toţi colaboratorii noştri”, a precizat Petru Vicol.

La rândul său,  Chiara Dazi a afirmat că muzeul este un loc  extraordinar, special,  care păstrează  parfumul timpului, spiritul, obiceiurile şi tradiţiile acestui popor, iar  muzeografii muncesc aici cu multă dăruire sufletească. „ Expoziţia este un omagiu adus lor, celor care păstrează şi promovează patrimoniul cultural al acestei ţări”, a accentuat autoarea expoziţiei.

Chiara Dazi este un binecunoscut fotograf italian, stabilit la Berlin, care a prezentat numeroase expoziții în Germania, Franța și SUA. În creația sa, fotograful pune în valoare aspecte ale proceselor identitare, memoriilor colective și zonelor transfrontaliere din Europa. În noiembrie 2016, Chiara Dazi a organizat, în cadrul Muzeului  Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, expoziția „Wandertage – Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători”, precum și un atelier de artă fotografică pentru tineri fotografi de la noi.

Expoziţia va fi deschisă până la 26 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17008321

img17008321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!