ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul pentru Democrație a organizat o vizită a unor lectori străini la Tiraspol

09:10 | 26.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. La data de 24-25 octombrie, 2017, la Tiraspol, a avut loc seminarul cu tema „Metode pro-active de predare în învățământul civic și educația în domeniul drepturilor omului“, relatează MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă al Institutului pentru Democrație.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului "CREȘTEREA ÎNCREDERII RECIPROCE DINTRE CADRELE DIDACTICE DE PE CELE DOUĂ MALURI ALE NISTRULUI: FORMAREA CAPACITĂȚII REGIONALE PENTRU DEZVOLTAREA CONTINUĂ A COMPETENȚELOR PROFESORILOR ÎN DOMENIUL METODELOR PRO-ACTIVE MODERNE DE EDUCAȚIE PENTRU DREPTURILE OMULUI", implementat în Moldova din decembrie 2016, de către Institutul pentru Democrație (Comrat) și Universitatea de Stat din Comrat, în parteneriat cu Asociația de cultură bulgară «Rodoliubets» (Parkani) și Centrul pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii Tinere (Chișinău), cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova (Programul de măsuri de consolidare a încrederii). 

Seminarul a fost organizat pentru cadrele didactice din regiunea transnistreană, dar având în vedere importanța acestui subiect, la seminar au participat și profesori din Chișinău, inclusiv Universitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă», profesori din școlile și liceele ​​din Moldova. 

Lectorul seminarului în prima zi a fost Evgheni Fomin, expert în dreptul public internațional și drepturile omului, director al Fundației pentru Drepturile Omului (Ucraina). În a doua zi, lectorul seminarului a fost Anatoli Rapoport, doctor in pedagogie, editorul revistei „Studii publice internaționale“ (SUA),  și profesorul uneia dintre cele mai mari universități din lume - Universitatea Purdue din SUA (Universitatea Purdue ocupă locul 60 în clasamentul celor mai bune universități din lume «Times Higher Education» și locul 77 în clasamentul academic din ratingul Universităților Mondiale, unde, de exemplu, Universitatea de Stat din Moscova, «Lomonosov», ocupă poziția 93). 

Participanții au învățat o serie de metode de predare a drepturilor omului, E-Advocacy, au aflat despre metodele de protecție a drepturilor omului prin intermediul pregătirii unei companii de advocacy. Lucrul în grupuri mici și jocul "Zidul Berlinului" le-a plăcut participanților foarte mult, prin abordarea lor creativă și potențialul imens pentru utilizarea metodelor în procesul de predare elevilor.

Prima zi s-a încheiat într-o formă neobișnuită - "minutul adevărului – o mărturisire publică".

În cea de-a doua zi, participanții au discutat în detaliu despre educația în domeniul drepturilor omului, istoria, conținutul și obiectivele sale, au examinat cele mai recente realizări ale științei mondiale în domeniul metodelor active în educația civică și în predarea științelor sociale, inclusiv brainstorming, activități de proiect, studiu de caz, s-au discutat metode de dezvoltare a gândirii critice etc.

Pentru participanți a fost foarte util să discute despre rolul sistemului educațional în organizarea muncii active cu studenții, în domeniul educației pentru drepturile omului.

Seminarul s-a încheiat cu discuții și recomandări practice privind planificarea lecțiilor în domeniul educației civice și educația pentru drepturile omului. 

Participanții au apreciat foarte mult acest seminar, aducând mulțumiri organizatorilor, moderatorilor și Uniunii Europene, pentru susținerea acestui eveniment important și util.

După totalizarea rezultatelor, participanții au valorificat cunoașterea multor lucruri noi și utile, și faptul că, acum, vor putea aplica, și în Moldova, cele mai recente realizări din științele pedagogiei mondiale.

(Editor M. Jantovan)

img17008369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!