ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 va fi publicat în Monitorul Oficial

11:30 | 07.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Documentul are ca scop prevenirea îmbolnăvirii populației și reducerea mortalităţii cauzate de diabetul zaharat, transmite MOLDPRES.

Conform documentului, autorităţile vor îmbunătăţi măsurile de prevenţie a diabetului zaharat prin diagnosticarea precoce a complicaţiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat şi oferirea metodelor de reabilitare. De asemenea, vor fi întreprinse măsuri pentru îmbunătățirea asistenţei medicale acordate, centrele medicale vor fi dotate cu utilaj modern, iar personalul medical va beneficia de cursuri de calificare.

Printre obiectivele stabilite în Program se regăsește reducerea cu 10% a numărului persoanelor cu risc înalt de dezvoltare a diabetului și cu 20% a mortalităţii persoanelor cu diabet zaharat prin boli cardiovasculare. Conform documentului, persoanele cu diabet zaharat vor fi asigurate obligatoriu cu tratament farmacologic. Totodată, urmează să fie creat registrul electronic al pacienților cu diabet zaharat, pentru o monitorizare mai eficientă a acestora.

Tot mâine, în Monitorul Oficial va fi publicat Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni privind realizarea acestuia. Prin acest document, autorităţile îşi propun instituirea unui sistem naţional de monitorizare a tendinţelor morbidităţii şi mortalităţii legate de consumul articolelor din tutun, informarea şi educarea populaţiei în privinţa daunelor cauzate de fumat, inițierea unor programe de consiliere pentru persoanele fumătoare, precum şi de tratament al dependenței de tutun. Alte obiective stabilite vizează respectarea interdicţiei privind accesul persoanelor până la 18 ani la produsele din tutun şi produsele conexe, precum și reducerea importului ilicit al produselor din tutun.

La fel, în ediția de mâine a Monitorului Oficial va fi publicat și Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind implementarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice în Republica Moldova pentru anii 2017-2027. Acţiunile prioritare vizează patru domenii: viaţa publică, limba ca mijloc de integrare, dialogul intercultural şi apartenenţa civică la statul Republica Moldova, mass-media.

Autorităţile vor întreprinde acţiuni de încurajare a participării tuturor cetăţenilor în mod egal în administraţia de stat şi serviciul public şi vor crea premise favorabile pentru educaţia interculturală. De asemenea, vor fi întreprinse acţiuni în vederea asigurării protecţiei şi dezvoltării limbilor minorităţilor naţionale, precum şi a promovării diversităţii lingvistice.

Pentru implementarea Planului de acţiuni pentru anii 2017-2020 sunt preconizate aproximativ 4,7 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi din bugetul de stat şi din asistenţa externă, în limita resurselor disponibile.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17009511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!