ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Punctele comune moldo-ucrainene de trecere a frontierei în zona transnistreană au impact asupra securităţii R. Moldova, susţine ministrul de Interne

12:51 | 07.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/.  Punctul comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean, deschis anul acesta în premieră în ultimii 25 de ani,  va avea un impact serios asupra securităţii R. Moldova. Este o iniţiativă care va avea continuitate şi vom avea control comun la toate punctele de trecere la hotarul moldo-ucrainean din zona transnistreană, a declarat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, într-un interviu acordat Agenţiei MOLDPRES.

“Zona transnistreană era folosită de elementele criminale pentru a se ascunde de organele de drept din ţara noastră. Se întâmpla chiar un paradox – uneori găseam persoane care se ascundeau de noi în state situate la mii şi mii de kilometri de R. Moldova, dar nu tot timpul le puteam depista aici, la 60 de kilometri distanţă de la Chişinău”, a relevat Alexandru Jizdan.

Potrivit ministrului, "în prezent MAI are o comunicare bună cu autorităţile ucrainene, colegii care activează nemijlocit la sectoarele de frontieră din ambele părţi au relaţii de bună vecinătate zi de zi, cu un schimb de informaţii care dă plusvaloare acţiunilor operative, precum şi de imagine”.

În altă ordine de idei, oficialul s-a referit la relaţiile de cooperare şi cu ministerele Afacerilor de Interne din alte state, cum ar fi Georgia şi Azerbaidjan, unde recent a avut deplasări de serviciu. “Este vorba de o colaborare în toate domeniile, în special la combaterea criminalităţii transfrontaliere, combaterea terorismului, prevenirea migraţiei ilegale. Ne confruntăm cu o agravare a situaţiei per ansamblu, pentru că trăim în secolul XXI, când avem ameninţări noi pentru societate, ameninţări hibride, criminalitate informaţională care este în deplină dezvoltare. Toate acestea ne preocupă şi discutăm cu colegii mei despre succesele şi insuccesele înregistrate, iar bunele relaţii şi maniera prietenoasă de conlucrare pot preîntâmpina unele obstacole şi greşeli în cadrul reformelor propuse”, a precizat Jizdan.

Mai multe declaraţii şi comentarii ale ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, pot fi urmărite în interviul video, plasat pe pagina electronică a AIS MOLDPRES (moldpres.md).

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17009519

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!