ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Minori din detenție au prezentat un spectacol de Gheorghe Urschi

15:21 | 19.07.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Un eveniment teatral inedit a avut loc vineri, 19 iulie, la Teatrul Municipal ”Guguță”. Astfel, unsprezece minori din detenție de la Penitenciarul nr. 10 Goian au prezentat în premieră spectacolul ”Testamentul” de Gheorghe Urschi, informează MOLDPRES.

Reprezentația a fost organizată de către administrația Penitenciarului nr.10 sub egida Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maria Bănărescu, în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului ”Evantai cultural”, cu genericul ”Creativitatea nu are margini”, care se desfășoară pe parcursul anului în cele 17 penitenciare din țară.    

Solicitată de MOLDPRES, Maia Bănărescu a menționat că participă frecvent la manifestările culturale organizate de minorii care se află în penitenciarul respectiv. ”Acest spectacol se desfășoară în cadrul festivalului anual. Mi s-a propus ca copiii să vină la mine la oficiu să-mi prezinte acest spectacol. Și m-am gândit: de ce să văd numai eu acest spectacol, când el poate fi urmărit de foarte multă lume, oferindu-le copiilor posibilitatea să interacționeze, să vadă și altă lume, în afară de cea care este acolo unde se află ei acum?  Spectacolul a reușit. Copiii au fost extraordinari în rolurile lor. Ei au fost și regizori, și scenariști, și actori. Colaborarea mea cu ei este permanentă și mă bucur că pot să le ofer această posibilitate să iasă din afara penitenciarului și să demonstreze că ei sunt aceiași copii, ca și semenii lor, numai că au avut o soartă pusă la încercare”, a subliniat Maia Bănărescu.

La rândul său, directorul Penitenciarului nr.10, Liuba Jignea-Suveică, a afirmat că înainte de a monta această piesă, organizatorii au urmărit spectacolul ”Testamentul” la Teatrul ”Luceafărul”. ”Copiii au văzut artiști adevărați și au preluat mai multe detalii de la ei. Astăzi mă uitam la copiii noștri care jucau atât de bine, încât mă gândeam – sunt ei sau actorii profesioniști din scenă, de la ”Luceafărul?”, a remarcat Liuba Jignea-Suveică.

Nicolae Bobeică, care a jucat rolul lui Iacob, feciorul cel mai mare, a spus că i-a plăcut mult echipa, să joace în scenă și să se simtă actor, iar Nicolae Ciorici, interpretul rolului lui Nichita, feciorul mijlociu, a afirmat că s-a îndrăgostit mult de teatru și visează că atunci când va reveni acasă să se facă actor.

Prezent la eveniment, consilierul prezidențial Corneliu Popovici a afirmat că a rămas profund impresionat de acest spectacol. ”Copiii au jucat minunat. Sunt tineri foarte talentați. Sper că în viitor ei vor putea face lucruri mari”, a mai spus Corneliu Popovici.

Printre spectatori au fost copii de la centrele comunitare de pe lângă Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor și părinții actorilor din scenă. La sfârșit, actorii au fost aplaudați în picioare, iar Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, le-a înmânat diplome și le-a oferit cadouri.

Piesa lui Gheorghe Urschi “Testamentul“ a fost montată la Teatrul „Luceafărul” în anul 1992. Comedia creionează realitatea acelor vremi. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un ţăran cu demnitate pe care nu-l poţi amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deşarte. Însă cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu şi Nichita, nu-i seamănă nici pe aproape. Unul este hrăpăreţ, altul a încercat să se acomodeze timpurilor, iar al treilea îi reflectă pe rătăciţii politici.

img19005641

img19005641

img19005641

img19005641

img19005641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!