ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de anchetă pentru analiza modului de privatizare și concesionare a Aeroportului va prezenta în septembrie un raport în Parlament

14:07 | 23.08.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) va veni în septembrie cu un complet ”due dilligence” asupra concesionării Aeroportului, însoțit de concluzii și recomandări cu privire la anularea sau rezilierea acestui contract. Anunţul a fost făcut vineri, 23 august de preşedintele comisiei Igor Munteanu, comunică MOLDPRES.

Munteanu a cerut autorităților competente să întreprindă toate măsurile urgente pentru a asigura și conserva drepturile și interesele statului asupra aeroportului concesionat.

”Atragem atenția Procurorului general interimar, Dumitru Robu şi Directorului Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea - cele două instituții sesizate de Comisie la 12 august, că au obligația de a se expune prin ordonanțe asupra aplicării sechestrului pe activele Avia Invest SRL, aferente activităților de concesionare ale AIC, oprind orice tranzacție care ar implica Camera Înregistrării de Stat. Aceste măsuri de asigurare, prin sechestru și interdicții asupra bunurilor concesionate în 2013, dar și a celor rezultate din acțiunile ilegale, se impun de urgență, reprezentând acțiuni legitime și legale în vederea reparării unui prejudiciu adus statului prin încheierea unui contract păgubos din start. Măsuri urgente înseamnă acțiuni luate timp de 24 ore, nu 264 - cât s-au scurs din momentul sesizării”, a spus Munteanu.

El a adăugat că chiar dacă ancheta parlamentară nu s-a încheiat, elementele analizei efectuate de către Comisie indică asupra unor grave încălcări de legislaţie şi proceduri cu privire la privatizări, concesionări şi Parteneriate Publice-Private.

“Au fost identificate vicii majore de procedură la semnarea contractului şi au fost depuse plângeri penale în adresa Procurorului General interimar. Chiar dacă au fost desfăşurate percheziţii la Aeroport şi Avia Invest SRL – ele au fost pe cauze conexe plecării din ţară a lui Ilan Şor şi nu pe cauza posibil infracţională de capturare a aeroportului. Consultanţii Comisiei de anchetă pregătesc în acest moment temeiurile juridice cu privire la legalitatea sau ilegalitatea acţiunilor concesionarului, urmare a unei analize juridice minuţioase a tuturor documentelor de referinţă“, a specificat Munteanu.

Recent în presă au apărut informaţii precum că compania Avia Invest SRL a fost vândută  şi preluată de NR Investments Ltd (Rothschild).

img19006659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!