ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Economia moldovenească a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul doi 2019

18:16 | 16.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat un avans economic de 5,8 la sută, pe serie brută, în trimestrul doi 2019 faţă de perioada similară a anului precedent, peste aşteptările analiştilor şi oficialităţilor, care au mizat pe o creştere cu 3,4-4,4 la sută a produsului intern brut. Creșterea ajustată sezonier este de 5,2 la sută, informează MOLDPRES.

Date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS) făcute publice luni, 16 septembrie, relevă că Republica Moldova a avut în aprilie-iunie cea mai mare creștere trimestrială din ultimele șase trimestre, după avansul de 7,0 la sută în trimestrul patru 2017. BNS a anunţat rezultatele pentru trimestrul doi al acestui an care indică o valoare de 49,7 miliarde de lei a produsului intern brut (PIB).

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică au avut-o construcțiile, comerțul cu ridicata și amănuntul, industria extractivă și industria prelucrătoare, informațiile și comunicațiile. În total, pe economie valoarea adăugată brută s-a majorat cu 6,6 la sută, contribuind la formarea și creșterea PIB cu 86,6 la sută.

Volumul impozitelor pe produs s-a majorat cu 3,2 la sută în raport cu perioada similară a anului anterior și a avut o pondere de 13,8 la sută  la formarea PIB.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat majorării cu 6,9 la sută a formării brute de capital fix, care are o pondere de 30,5 la sută la formarea Produsului Intern Brut și respectiv a majorării cu 1,5 la sută a consumului final al gospodăriilor populației. O contribuție negativă asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net (-2,0 la sută), consecință a contribuției mult mai accentuate la formarea PIB a importurilor de bunuri și servicii (58,4 la sută) față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (30,2 la sută).

Statisticile oficiale mai arată că în semestrul întâi s-a înregistrat o creștere de 5,2 la sută, ca urmare Produsul Intern Brut a urcat la circa 90,9 miliarde de lei.

Ministerul Economiei prognozează o creștere de 3,7 la sută în 2019, Banca Mondială de 3,4 la sută. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” se arată optimist în ceea ce privește evoluția economiei moldovenești. Potrivit acestuia, în 2019 și 2020 PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 4,4-4,5 la sută, în principal datorită industriei și comerțului.

img19007280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!