ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNMI a anulat avizele privind construirea unui centru de agrement în locul cafenelei Guguță

10:11 | 17.10.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a anulat avizele privind construirea unui centru social-cultural și de agrement în locul cafenelei Guguță, amplasată în preajma Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul capitalei, transmite MOLDPRES.

Potrivit CNMI, avizele eliberate la 17 ianuarie 2019 și 19 iulie 2018 pentru construirea unui edificiu cu opt niveluri supraterane pe locul cafenelei Guguță sunt ilegale, întrucât încălcă prevederi ale Legii ocrotirii monumentelor și ale Regulamentului de organizare și funcționare a CNMI. Decizia a fost luată la ședința de miercuri, 16 octombrie, după ce consiliul a examinat demersul unui grup de reprezentanți ai societății civile, înregistrat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

CNMI a constatat că la eliberarea avizelor respective au fost admise încălcări flagrante ale legislației naționale referitoare la protejarea monumentelor istorice. Astfel, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în limitele perimetrului istoric și a structurii sale constituite către 1993 - anul atribuirii statutului de monument istoric, este protejată integral, fără a se admite intervenții ce pot afecta autenticitatea și integritatea acestui bun cultural național.

Președintele CNMI, Gheorghe Postică, a afirmat că proiectul de edificare în perimetrul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt” a unei construcții cu opt niveluri supraterane afectează grav și ireversibil autenticitatea și integritatea monumentului istoric din inima capitalei și creează un dezechilibru peisagistic și arhitectural în zona centrală a orașului Chișinău.  

Anterior, mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au arătat nemulțumiți de inițiativa de a construi un centru social-cultural și de agrement în locul cafenelei Guguță.

img19008241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!