ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul va acorda subvenții în avans pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural

13:25 | 18.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Subvenții în avans pentru finanțarea proiectelor de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural vor fi alocate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în conformitate cu un Regulament aprobat vineri, 18 octombrie, de către guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, alocarea mijloacelor financiare se va face anual, conform Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, până la 5 la sută din valoarea totală a acestuia. Subvențiile se vor ridica, în funcție de proiectele investiționale, până la 1-3 milioane de lei și vor reprezenta până la 50-80 la sută din investiție.

Actul normativ are scopul de a realiza prevederile obiectivului general „îmbunătăţirea nivelului de muncă şi de trai în mediul rural” din Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală (SNDAR) 2014-2020. Totodată, proiectul de regulament reprezintă o prioritate pentru guvern, fiind inclus în Planul de acţiuni al acestuia pentru anii 2019-2020, menționează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Estimările arată că pentru 1 milion de lei acordat pentru subvenţii din bugetul de stat, vor rezulta beneficii în valoare de aproximativ 1,67 milioane de lei.

Banii urmează a fi utilizați pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii publice şi serviciilor furnizate populaţiei rurale, crearea afacerilor în domeniile non-agricole şi generarea noilor locuri de muncă. Proiectul actului normativ urmăreşte implementarea anual a cel puţin 50 de proiecte de îmbunătăţire şi dezvoltare a infrastructurii publice şi a serviciilor furnizate populaţiei rurale, asigurarea accesului la infrastructură dezvoltată şi servicii îmbunătăţite pentru circa 250 mii de beneficiari, anual. De asemenea, se preconizează crearea anual a cel puţin 30 de afaceri noi, care vor genera peste 130 locuri de muncă, dintre care 30 la sută destinate pentru femei.

Autorii proiectului menționează că, urmare a implementării Regulamentului, beneficiile economice nete în economia ţării se vor ridica la 87,2 milioane de lei în anul 2019, respectiv 89,3 milioane în 2020 şi 91,5 milioane în 2021.

img19008305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!