ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viorica Dumbrăveanu: „Mizăm pe implicarea activă a autorităților locale în gestionarea situației epidemiologice”

09:25 | 30.09.2020 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Contăm pe implicarea activă a autorităților publice locale în gestionarea situației epidemiologice. Doar împreună vom depăși această situație dificilă. Declarația a fost făcută de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru AIS MOLDPRES.

Ministrul a specificat că, recent, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis aprobarea Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), versiunea doi și s-a mers pe instituirea codurilor de alertă în sănătate pentru fiecare localitate în parte.

Viorica Dumbrăveanu: Situația epidemiologică nu este una favorabilă, însă specialiștii au constatat că ea diferă de la o unitate administrativ teritorială la alta. Din acest motiv, s-a venit cu recomandarea ca să existe măsuri epidemiologice generale, ce vor fi impuse la nivel național, dar și măsuri speciale în sănătate publică, ce vor fi determinate pentru unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, ca rezultat al aprobării acestui plan, a fost adoptat de CNESP și un mecanism de gestionare a situației epidemiologice, care este bazat pe trei criterii: situația epidemiologică în general, supravegherea contacților și situația în sistemul de sănătate. Aceste trei criterii de bază determină mecanismul de gestionare a situației epidemiologice.

La stabilirea codurilor de alertă pentru teritoriile administrative sunt luați în calcul indicatori precum incidența cazurilor de COVID-19 în rândul populației, situația din secțiile de terapie intensivă și numărul de cazuri active depistate în ultimele șapte zile. Cu regret, situația curentă a impus stabilirea Codului roșu de alertă, în o mare parte de raioane. Acest grad impune și instituirea stării de urgență în sănătate publică și aplicarea mai multor restricții. În acest sens, MSMPS vine cu o serie de recomandări pentru autoritățile locale, care în premieră își pot alege măsurile care vor fi aplicate în fiecare localitate. Noi avem nevoie de suportul și implicarea autorităților locale în procesul de monitorizare a implementării măsurilor de sănătate publică, nu doar determinarea acestora. Pe parcursul a două zile se desfășoară un webinar cu autoritățile publice locale, în cadrul căruia vor beneficia de instruire din partea specialiștilor. Chiar de la primele minute de discuții am observat că reprezentații autorităților locale salută acest mecanism de gestionare a situației epidemiologice. Ei vor avea posibilitate la nivel local să determine măsurile ce trebuie respectate de populație, măsuri ce pot fi diferite de la o unitate administrativ teritorială la alta.

În hotărârea CNESP a fost determinat suportul MSMPS și al ANSP pentru autoritățile publice locale. Însă, comisiile teritoriale de sănătate publică sunt obligate să coordoneze măsurile cu CNESP pe câteva subiecte, printre care activitatea sistemului educațional, ordinea publică, desfășurarea scrutinului și activitatea agenților economici. Specialiștii ce au elaborat acest mecanism au menționat și practica internațională și au precizat că pe scenarii similare au mers și autoritățile din Franța și Israel.

MOLDPRES: Cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 sunt înregistrate în capitală. Ce se va întreprinde în municipiu?

V.D.: Circa 50-60 la sută din cazurile de COVID-19 sunt înregistrate în capitală. Am solicitat autorităților locale să întreprindă măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 conform gradului de alertă roșu, deoarece există mai mulți factori, inclusiv capacitatea sistemului spitalicesc. Deja am discutat pe platforma Direcției de sănătate a capitalei, astfel ca să putem majora numărul de paturi în sistemul spitalicesc.

Toate raioanele au câte o secție pentru bolnavii de COVID-19. În prezent, avem ocupate 40 la sută din numărul de paturi disponibile pentru copii. La adulți, media pe țară este de 70-75 procente. Însă, situația se schimbă de la o zi la alta.

MOLDPRES: De ani buni, sistemul medical se confruntă cu o lipsă acută de lucrători medicali. Cum este gestionată această situație în pandemie?

V.D.: Lipsa personalului medical este o provocare cu care ne confruntăm de ani buni. Pentru depășirea situației am căutat mai multe soluții. Am implicat inclusiv studenții și rezidenții. A existat și o reprofilare a specialiștilor, pentru a fi implicați în tratarea pacienților cu COVID-19. Avem o absență stringentă de medici infecționiști și epidemiologi. În acest sens am oferit 33 de locuri la rezidențiat pentru aceste specializări, însă nu toate vor fi ocupate. Pentru a depăși eventualele crize, noi am mers și pe consolidarea altor specialități, care sunt la fel de necesare pentru sistemul nostru de sănătate.

MOLDPRES: Odată cu răcirea vremii apar virozele și gripa, va rămâne evident și pandemia de COVID. Cum se va proceda?

V.D.: Avem, deja recomandări pentru medicii de familie, despre cum vor acționa în această situație. Noi vom veni cu recomandări la necesitate. Se cunoștea că în toamnă va crește numărul de îmbolnăviri, situația este complicată și la vecinii noștri, dar și în lume. În dependență de evoluția situației epidemiologice, se va veni cu măsurile de rigoare, inclusiv cu restricții dacă va exista necesitatea. La fiecare două săptămâni, specialiștii reevaluează măsurile în sănătate publică și se va interveni.

MOLDPRES: Sunt asigurate instituțiile medicale din țară cu medicamente suficiente pentru tratarea pacienților cu COVID și dacă planifică autoritățile să achiziționeze preparate certificate special pentru tratarea acestor bolnavi?

V.D.: Agenția Medicamentului a autorizat deja un medicament certificat pentru tratarea pacienților cu COVID cu denumirea de Remdesivir și noi suntem la etapa inițierii procedurii de achiziții centralizate pentru acest medicament. Așteptăm și recomandările specialiștilor din cadrul comisiilor de specialitate ca să știm în ce cantități urmează a fi achiziționat.

Vreau să asigur cetățenii că instituțiile medicale din țară sunt asigurate cu medicamente până la finele anului. Sunt deja în derulare și procedurile de achiziție pentru 2021, astfel ca să nu ne pomenim ca și anul trecut cu un vid de preparate.

MOLDPRES: La capitolul asigurare a sistemului medical cu teste pentru depistarea COVID-19. Câte teste mai avem în rezervă și dacă sunt prevăzute noi achiziții?

V.D.: Recent, s-a luat decizia de a achiziționa, cu suportul Băncii Mondiale, încă un lot de 100 mii de teste. În prezent, în rezervele ANSP sunt încă peste 70 mii de teste, însă împreună cu specialiștii discutăm și despre procurarea altor loturi.

MOLDPRES: Chiar dacă specialiștii sunt sceptici, în eventualitatea apariției unui vaccin anti COVID-19, R. Moldova a solicitat organizațiilor de profil achiziționarea lui? Și câte doze de vaccin antigripal va cumpăra statul în anul curent?

V.D.: Noi am făcut o solicitare către Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări în care am cerut ca în cazul în care va fi elaborat un vaccin testat și acceptat și de OMS să ne includă în lista de așteptare pentru a fi asigurați ca stat cu acest panaceu. Și la capitolul vaccin antigripal s-au făcut deja achiziții prin intermediul UNICEF și vom primi o donație din SUA. De asemenea, suntem în proces de achiziție centralizată a 100 mii de doze de vaccin care va fi repartizat conform graficelor tradiționale.

MOLDPRES: Vă mulțumim pentru interviu.

img20007778

img20007778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!