ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elevi din sudul și centrul țării vor învăța din cărți de biologie donate de UNFPA

15:56 | 14.01.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA) a donat materiale didactice în valoare de peste 1 milion de lei pentru elevii din 85 de școli din Cahul, Rezina, Fălești, Ungheni, Orhei și municipiul Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit UNFPA, materialele sunt oferite gratuit școlilor din învățământul general cu scopul de a susține predarea disciplinei "biologie", precum și predarea altor discipline care abordează sănătatea și dezvoltarea adolescenților - disciplina obligatorie "Dezvoltare personală" și disciplina opțională "Educație pentru sănătate", ultima fiind revizuită în 2019 cu suportul UNFPA. 

Materialele oferă informații despre schimbările fizice care au loc în adolescență la fete și băieți, despre sănătatea sistemului reproductiv, metodele de contracepție pentru evitarea unei sarcini neplanificate, dar și a infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Donația se înscrie în eforturile de durată ale UNFPA de a susține educația pentru sănătate în școlile din Republica Moldova și vine ca și continuitate a procesului de instruire realizat de către Ministerul Educației în parteneriat cu UNFPA a peste 1 100 de cadre didactice de Biologie sau 75% din numărul total de profesori care predau această materie.

Ultimele studii realizate în Moldova denotă faptul că 13,3% dintre adolescenții cu vârsta de 15 ani și 34,7% de 17 ani sunt activi sexual și doar 62% dintre ei folosesc prezervativul. Fără a cunoaște cum să prevină riscurile legate de relații sexuale neprotejate, peste 1 800 de adolescente au devenit mame în anul 2020, iar rata infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV/SIDA, în rândul tinerilor rămâne foarte înaltă. De asemenea, comportamentele violente în rândul tinerilor sunt tot mai frecvente, iar sănătatea lor psiho-emoțională s-a înrăutățit pe timp de pandemie.

Foto: UNFPA

img22000264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!