ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul SUA va extinde ajutorul în cadrul Proiectului de securitate energetică a Moldovei

11:32 | 13.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va extinde sprijinul pentru Guvernul Republicii Moldova, contribuind la dezvoltarea și consolidarea sectorului energetic prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Moldovei (MESA). Detaliile acestei colaborări au fost trecute în revistă, în cadrul unui eveniment, organizat astăzi de USAID, transmite MOLDPRES.

R. Moldova va beneficia de un suport financiar, oferit de SUA, pentru consolidarea securității energetice, conform celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență încheiat între guvernele celor două țări. Astfel, Guvernul Statelor Unite va oferi o contribuție adițională în valoare de 19,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru reducerea dependenței de Federația Rusă, prin conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al țării noastre cu sistemele europene, precum și pentru atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

„Suntem recunoscători Guvernului SUA pentru tot suportul pe care îl oferă țării noastre pentru depășirea crizei energetice. O echipă de experți, din cadrul programului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova, lucrează cot la cot cu echipa și colegii mei, or, împreună suntem mai puternici. Avem tot suportul care ne va ajuta să trecem cu bine de această iarnă”, a declarat la eveniment vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

De asemenea, amendamentul prevede şi stabilirea termenelor și condițiilor privind contribuția USAID, în valoare de 30 mln de dolari, care va fi oferită Guvernului Moldovei. „Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”, a relevat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat în anul 2016. Suma totală a asistenței nerambursabile rezultate din Amendamentele la acest acord este de circa 172,7 milioane de dolari.

img22009567

img22009567

img22009567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!