ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție aniversară a graficianului Alexei Colîbneac

18:06 | 05.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. O expoziție de grafică și gravură a artistului plastic și profesorului universitar Alexei Colîbneac, Maestru Emerit în Artă, prilejuită de cea a 80-a aniversare de la naștere și de împlinirea a 50 de ani de activitate în calitate de ilustrator la revistele pentru copii și adolescenți ”Alunelul” și ”Noi”, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexei Colîbneac a menționat că expoziția cuprinde 15 ilustrații de carte și 18 lucrări de gravură din ciclul ”Căderea în păcat”. ”Timp de 50 de ani ilustrez revistele pentru copii și adolescenți ”Alunelul” și ”Noi”. Fac acest lucru cu plăcere, așa cum am ilustrat și cărțile pentru ei. Îmi sunt dragi copiii: ei sunt mai sensibili decât noi, maturii. Este o preocupare care îmi aduce multă satisfacție. Revistele ”Alunelul” și ”Noi” sunt printre puținele publicații din țară care ajung în teritoriu, la cititori, pe suport de hârtie. Cele două publicații au o pondere educativă și estetică destul de importantă”, a accentuat profesorul universitar și artistul plastic Alexei Colîbneac.

O îndeletnicire aparte a pictorului o constituie grafica de carte. În total, Alexei Colîbneac a ilustrat peste 200 de titluri de carte de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Petre Ispirescu, Charles de Coster, Alexandr Pușkin, Ion Druță, Spiridon Vangheli, Nicolae Dabija ș.a. Majoritatea cărților ilustrate de el sunt destinate copiilor și, așa cum afirmă specialiștii în materie, acestea au de fiecare dată ceva nou, irepetabil.

Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, expoziția aniversară a lui Alexei Colîbneac este una sobră, frumoasă și de o calitate rară. La rândul său, ex-ministrul Culturii, compozitorul Ghenadie Ciobanu a remarcat că protagonistul manifestării este unul dintre pilonii artelor plastice de la noi. În același timp, vicepreședintele Comisiei Naționale de Heraldică, Silviu Tabac a spus că Alexei Colîbneac este unul dintre stâlpii fundamentului artistic al heraldicii noastre. ”El a creat stemele Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, care sunt adevărate opere de artă”, a subliniat Silviu Tabac. Redactorul-șef al revistei ”Alunelul”, Stan Lipcanu a afirmat că numele lui Alexei Colîbneac se asociază cu numele acestei publicații, iar redactorul-șef al revistei ”Noi”, Valerie Volontir a constatat că Alexei Colîbneac este un psiholog, gânditor și filosof, care operează întotdeauna cu argumente și fapte.

Alexei Colîbneac s-a născut la 25 decembrie 1943, în satul Drepcăuți, raionul Briceni. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău (1957-1962), la Institutul de Sculptură și Arhitectură ”I. Repin” din Leningrad, secția Grafică, actualmente Academia de Arte din Sankt-Peterburg (1962-1971). A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare. În 2003 a devenit membru al Academiei Ortodoxe Ruse a Științelor și Artelor. A fost distins cu Diploma de onoare „Hans Christian Andersen” a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Adolescenți IBBY (orașul Basel, Elveția, 2006) ș.a. Lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul Național de Arte Plastice al Moldovei, precum și de alte muzee prestigioase: galeriile „P. Tretiakov” din Moscova, „Nakamura” din Japonia, Galeria Municipală „Art-Avangard” din Moineşti, România ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 20 ianuarie.

img23009872

img23009872

img23009872

img23009872

img23009872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!