ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Greciei în R. Moldova: „Pe măsură ce în R. Moldova se promovează reformele și progresați pe calea integrării europene, crește și interesul companiilor grecești de a activa aici”

08:10 | 12.12.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene în Republica Moldova, cu sediul la București, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, suportul acordat în parcursul de integrare europeană, relații bilaterale, comerț extern și turism.

MOLDPRES: Excelența voastră, doamna Ambasador a Republicii Elene în Republica Moldova, mandatul domniei voastre se apropie de sfârșit. Cum evaluați relațiile dintre cele doua țări la finalul acestui mandat?

Sofia Grammata: Relațiile dintre Grecia și Republica Moldova se bazează pe legăturile istorice dintre cele două popoare și sunt caracterizate de un spirit de cooperare, prietenie și încredere reciprocă. Prezența elenă pe teritoriul actualei Republici Moldova este multiseculară, s-a manifestat prin negustori, medici, personalități științifice și literare, și a contribuit decisiv la osmoza culturilor noastre. De la Chișinău, din casa negustorului Mihalache Cațica, cea mai veche casă care s-a păstrat în Chișinău, a pornit, la 22 februarie 1821, conducătorul organizației Philiki Eteria, prințul Alexandru Ypsilanti, a traversat Prutul și a aprins flacăra Revoluției grecești, mai întâi la Iași și de acolo în toată Moldova de atunci și în Valahia, până ce s-a răspândit pe teritoriul Greciei de astăzi și a dus la independența țării mele față de Imperiul Otoman.

Relațiile bilaterale dintre Grecia și Moldova sunt la un nivel excelent și s-au dezvoltat constant în toate domeniile de când Moldova și-a declarat independența, după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice.

Grecia dorește promovarea relațiilor bilaterale, mai ales în sectoarele economic și comercial, care, trebuie semnalat, au înregistrat un impuls remarcabil în 2022, cu o creștere de 70% a comerțului bilateral.

Grecia a stabilit relații diplomatice cu Republica Moldova la 27 martie 1992. În prezent, Ambasada Greciei la București are o acreditare paralelă la Chișinău, unde funcționează un Consulat Onorific. În curând se va inaugura Ambasada Greciei la Chișinău. Cadrul instituțional a fost deja completat atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea Greciei, iar acest lucru se datorează convingerii Atenei că țara dumneavoastră este acum parte integrantă a procesului european, ca urmare a acceptării candidaturii R. Moldova pentru aderarea la UE și a eforturilor constante ale poporului dumneavoastră de a depăși dificultățile din trecut și de a urma calea reformelor stabilită de conducerea țării, în colaborare cu instituțiile europene. Sunteți un popor puternic și curajos, cu o rezistență remarcabilă în vremuri foarte dificile, într-un mediu geopolitic cu multiple provocări. Grecia și grecii vă admiră și vă susținem cu fervoare!

Președintele Republicii, Katerina Sakellaropoulou, a efectuat doua vizite la Chișinău în 2023, o vizită oficială pe 28 februarie și 1 martie și o a doua vizită pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat la 1 iunie, pe fondul invaziei rusești în curs de desfășurare în Ucraina. Este expresia celui mai înalt interes al țării noastre pentru Republica Moldova, în urma vizitei oficiale a ministrului grec al Afacerilor Externe din 8 septembrie 2021 și în contextul mai larg, conturat de participarea președintei Maia Sandu la reuniuni multipartite în Grecia în ultimii ani, de participarea ministrului Energiei al R. Moldova la Summitul Trilateralei Grecia-România-Bulgaria, de recenta convocare aici a Comitetului interministerial mixt al celor două țări, de consultările politice de anul trecut de la Atena și de reuniunile noastre interparlamentare.

În cei trei ani după depunerea scrisorilor de acreditare la Chișinău, am vizitat țara dumneavoastră de peste 20 de ori. Îmi place mult Chișinăul, dar și peisajul rural moldovenesc, și sunt un iubitor al strugurilor și vinurilor produse în țara dumneavoastră, precum și al remarcabilei voastre bucătării tradiționale.

Sunteți un popor care respectă tradiția și am remarcat aici o mare dragoste, admirație aș zice, pentru civilizația greacă antică, precum și pentru civilizația bizantină, care poartă amprenta puternică a ortodoxiei, care este și ea un liant între popoarele noastre. În Republica Moldova există, de asemenea, un interes sporit și pentru limba și cultura greacă modernă, care este întărit de un interes turistic crescut pentru Grecia, dar și de existența unei comunități semnificative de cetățeni ai Republicii Moldova, care trăiesc și lucrează în Grecia. De la începutul anului 2023, în cadrul universității din Chișinău funcționează un Centru de limbă și cultură greacă modernă, cu sprijinul financiar al oamenilor de afaceri greci.

De asemenea cu sprijin din partea Greciei și a Fundației de Medicină Fetală Kypros Nikolaides se va înființa o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde viitoarele mame vor avea acces la metode noi de investigații medicale, care vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului. Un program de medicină materno-fetală care se va desfășura în perioada 2023-2025 a fost inaugurat în luna iulie anul curent.

MOLDPRES: La reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie, autoritățile de la Chișinău au anunțat că se așteaptă la o decizie pozitivă din partea statelor membre privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Va vota Grecia în favoarea deschiderii negocierilor de aderare a țării noastre la UE? În ce domenii Grecia ar fi dispusă să împărtășească experiența sa cu Republica Moldova în procesul de aderare?

Sofia Grammata: În cadrul întâlnirii dintre premierul elen Kyriakos Mitsotakis și președintele Maia Sandu la Atena, la 22 august 2023, ca urmare a invitației din partea premierului elen de a participa la un dineu cu liderii țărilor din Balcanii de Vest în prezența președintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, premierul grec și președintele Republicii Moldova au avut un schimb de opinii privind perspectiva consolidării relațiilor bilaterale.

Kyriakos Mitsotakis a reiterat sprijinul Greciei pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, exprimat și în Declarația de la Atena, adoptată la 21 august de cei 11 lideri care au participat la dineul informal organizat la inițiativa premierului, în prezența conducerii instituțiilor europene.

De altfel, sprijinul Greciei pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova nu este o noutate. Printre altele, țara mea, în calitate de președinte al Consiliului UE (în prima jumătate a anului 2014), a promovat semnarea Acordului de asociere și de liber schimb UE-Moldova (27.06.2014) și liberalizarea vizelor de intrare pentru cetățenii moldoveni (28.04.2014). 

Aș considera că există o mare valoare adăugată în oferirea de către Grecia a experienței în atragerea de programe europene pentru consolidarea infrastructurii țării dumneavoastră.

În plus, am încheiat un memorandum de înțelegere între MAE elen și cel moldovean, care reprezintă o bază excelentă pentru ca Grecia să ofere asistență tehnică Republicii Moldova în ceea ce privește problemele în procesul de integrare în UE și posibilitatea de a găzdui oficiali din Republica Moldova pentru a dobândi expertiză în teme europene, inclusiv la Academia Diplomatică a MAE elen.

MOLDPRES: În acest an, Energocom a achiziționat gaze naturale de la compania de exploatare din Grecia, DEPA. Acest gaz este livrat prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. În luna aprilie, directorul interimar al Energocom S.A. a semnat, la Atena, un acord-cadru de colaborare cu directorul DEPA, în baza căruia, în viitor, ar putea fi achiziționate cantități suplimentare de gaz. Care sunt perspectivele de extindere a cooperării și de creștere a volumului de gaz livrat?

Sofia Grammata: Aceste perspective de consolidare în continuare a cooperării bilaterale, în special în sectorul energetic, cu accent pe gazele naturale și pe sursele de energie regenerabilă, dar și în sectorul construcțiilor și în cel al turismului, sunt aspecte de ultimă oră ale cooperării noastre bilaterale.

Ca urmare a acordului din aprilie menționat mai sus, la 6 iunie 2023, SA ENERGOCOM a desfășurat cu succes o licitație pentru furnizarea de gaze naturale, ceea ce sporește semnificativ securitatea aprovizionării Republicii Moldova. DEPA Commercial SA a depus cea mai competitivă ofertă dintre toți participanții, iar acest rezultat pozitiv inițiază un parteneriat puternic între cele două companii.

Ulterior, la 5 septembrie 2023, SA ENERGOCOM a desfășurat cu succes o nouă licitație pentru furnizarea unui volum de gaze naturale de peste 100mcm/1 TWh pentru stocare, acoperind o parte semnificativă a aprovizionării pieței de gaze din Moldova în perioada de iarnă. DEPA Commercial S.A. a fost câștigătorul noii licitații, prezentând cea mai competitivă ofertă. Potrivit directorului general al DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras, "rezultatul pozitiv al licitației consolidează și mai mult parteneriatul deja solid dintre cele două companii și confirmă intenția DEPA Commercial de a rămâne primul furnizor strategic al Moldovei din Europa".

Iar la 30 noiembrie anul curent, la Atena, DEPA Commercial a semnat un Memorandum de Cooperare cu SA ENERGOCOM, care reiterează angajamentul părților de a intensifica cooperarea în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, inclusiv cu gaze naturale lichefiate (GNL), precum și coordonarea utilizării infrastructurii de depozitare și transport a gazelor naturale. Potrivit directorului general al DEPA, Xifaras "semnarea memorandumului cu ENERGOCOM marchează începutul cooperării strategice între cele două companii, care va permite consolidarea solidarității energetice și diversificarea portofoliilor lor...".

MOLDPRES: La începutul lunii noiembrie a.c., președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Legislativului Republicii Elene, Ioannis Plakiotakis. Ulterior, oficialul elen a anunțat intenția Greciei de a deschide o misiune diplomatică în țara noastră. Când ar putea avea loc deschiderea Ambasadei Greciei la Chișinău?

Sofia Grammata: Într-adevăr, în timpul vizitei sale, prim-vicepreședintele Parlamentului elen, domnul Plakiotakis, a avut prilejul de a reitera interlocutorilor săi sprijinul ferm al Greciei pentru perspectiva europeană a țării, recunoscând progresele semnificative realizate într-o perioadă scurtă de timp de către Guvernul Republicii Moldova. Iar în cursul întâlnirii cu președintele Grosu, a fost semnalată și disponibilitatea Parlamentului elen de a oferi expertiză în materie de bune practici Legislativului moldovean.

În ceea ce privește deschiderea Ambasadei Greciei, aceasta este așteptată în primele luni ale anului 2024. Regret că următoarea Ambasadoare a Greciei în România nu va avea ocazia să viziteze și să se bucure de țara dumneavoastră la fel de des cum am făcut-o eu, dar decizia Greciei de a deschide o ambasadă aici a fost luată și procedurile sunt în curs de desfășurare. Iar acest fapt va fi cu adevărat important pentru o promovare și mai mare a relațiilor noastre bilaterale, în toate domeniile. Republica Moldova are un Ambasador absolut deosebit la Atena, foarte dinamic, domnul Andrei Popov, și sunt sigură că Ambasada Greciei la Chișinău va da dovadă de o activitate similară. Există mari posibilități de consolidare a relațiilor noastre într-o multitudine de domenii. În domeniul turismului, marea expertiză a Greciei poate fi folosită, inclusiv în ceea ce privește promovarea internațională a produsului turistic. Companiile turistice ale țării mele au obținut în repetate rânduri importante premii internaționale. Va fi importantă încheierea unui acord în acest sens, care de altfel este iminentă. În ceea ce privește sectorul energetic, ne-am referit deja la tematica anterioară - o cooperare foarte importantă.

M-am referit, de asemenea, la posibilitățile de cooperare între cele două ministere ale afacerilor externe. În acest sens, aș dori să-mi exprim și pe această cale, în mod public, recunoștința față de conducerea și oficialii Ministerului dumneavoastră de Externe. Ministerul dumneavoastră are un personal excelent, iar disponibilitatea sa pentru cooperare și nivelul de profesionalism au fost de mare valoare pentru Ambasada Greciei. Ca exemplu al acestei cooperări, aș dori să menționez că operațiunile pe care le-am întreprins pentru evacuarea civililor din Ucraina nu ar fi reușit fără marele ajutor al MAE moldovean și al altor autorități moldovenești, care au demonstrat încă o dată gradul lor ridicat de solidaritate exemplară cu poporul ucrainean.

MOLDPRES: În luna noiembrie curent, compania aeriană grecească "Aegean Airlines" a lansat ruta Chișinău - Atena. În ce alte domenii se manifestă interesul de afaceri al Greciei pentru Republica Moldova?

Sofia Grammata: După cum știți, compania aeriană grecească "Aegean Airlines" a început ruta Chișinău - Atena cu două curse săptămânale. De asemenea, se înregistrează progres în ceea ce privește semnarea Programului Comun de Acțiuni în domeniul turismului între Ministerul Turismului din Grecia și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Ceea ce trebuie să menționez este că la 12 mai, la Chișinău, a avut loc cea de-a patra reuniune a Comitetului Interministerial Mixt dintre Grecia și Republica Moldova, în cadrul căreia a fost confirmat climatul excelent dintre cele două țări. În cadrul reuniunii, care a confirmat sprijinul deplin al părții grecești pentru aderarea Moldovei la UE, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Enterprise Greece și Invest Moldova.

Pe măsură ce se promovează reformele în țara dumneavoastră, pe măsură ce progresați pe calea integrării europene, crește în mod rezonabil și interesul companiilor grecești de a activa în Republica Moldova. Deja companii de interes elen activează în Republica Moldova în sectoarele comerțului, alimentației, echipamentelor medicale, sistemelor de răcire-încălzire, îmbrăcămintei, îngrășămintelor și consultanței în afaceri. Companiile de consultanță grecești sunt active și în domeniul furnizării serviciilor de expertiză pentru programele europene.

MOLDPRES: Mai mulți cetățeni moldoveni trăiesc și lucrează în Grecia. Țările noastre au semnat un acord internațional în domeniul securității sociale. Care sunt prestațiile sociale acordate cel mai frecvent cetățenilor noștri?

Sofia Grammata: Comunitatea moldovenească, cu prezență în multe profesii, contribuie de zeci de ani la viața socială și economică a țării noastre. Prin urmare, a fost o solicitare matură și, aș spune, evidentă din partea țării dumneavoastră de a semna un Acord bilateral în domeniul securității sociale și de a conecta sistemele de securitate socială din cele două țări. La 30 august 2022, Parlamentul grec a ratificat acordul și trebuie să subliniez că Grecia a fost printre primele trei țări din UE care l-au ratificat, dintre cele care au semnat până acum acorduri similare cu Republica Moldova.

Potrivit acestui acord, prestațiile din partea instituției responsabile de implementarea acordului sunt următoarele: pensia pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și pensia de urmaș.

Se așteaptă ca acest acord să aducă beneficii pentru cetățenii asigurați din fiecare țară care locuiesc și lucrează în cealaltă țară, deoarece întreaga lor viață de pensionare va fi luată în considerare și în calcul la pensionare. Acest lucru facilitează mobilitatea în scopuri profesionale între cele două țări, dar creează și stimulente serioase pentru munca legală asigurată.

Este, de asemenea, o inițiativă care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, ca parte a unui efort general de a stabili legături mai strânse cu diferite state europene, care, conform deciziei recente a Consiliului European, va duce, în cele din urmă, la aderarea deplină a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. După cum știm cu toții, obiectivul pe termen lung al Uniunii este de a crea un spațiu unic de securitate socială pentru întreaga familie europeană, care se va baza, în mod firesc, și pe acorduri bilaterale interstatale, ca cel al nostru. Cu alte cuvinte, acest acord este încă o piesă în tabloul complex al unei serii de acorduri corespunzătoare de securitate socială, care permit recunoașterea și transferul bidirecțional al drepturilor de asigurare în țări din interiorul și din afara continentului european.

MOLDPRES: În timpul mandatului dvs. ați avut ocazia să cunoașteți tradițiile din România și Republica Moldova. Ce ați găsit interesant în cultura poporului nostru și ați dori să împărtășiți cu compatrioții dumneavoastră?

Sofia Grammata: Am descoperit la poporul moldovean, dar și la cel român, un stoicism profund în fața dificultăților și o credință înnăscută că lucrurile se vor îmbunătăți.

În afară de aceasta, m-a impresionat credința creștină profundă pe care am întâlnit-o atât în România, cât și în Republica Moldova. Cred că este departe de tendința noastră, a grecilor, de a avea o interpretare mai "prietenoasă", aș spune comodă, a regulilor religioase. Aceasta își are rădăcinile într-un tipar grecesc, poate străvechi, al unei relative decontextualizări și demistificări, uneori, a divinului, cu caracteristici antropocentrice. Această abordare, după cum vă amintiți, atribuia defecte umane majore zeilor olimpieni, de exemplu. Cu alte cuvinte, se menține la noi, grecii, de-a lungul secolelor, până în zilele noastre, o tendința de a "relativiza divinul" în timp ce acest lucru nu caracterizează poporul moldovean.

În acest timp în care am cunoscut țara și poporul dumneavoastră, am admirat rezistența lor. Cred că UE ar trebui să depună cel mai mare efort posibil pentru a consolida această reziliență a unei țări a cărei cultură face parte din cultura europeană și care, în actualul mediu geopolitic, se află cu adevărat în ochiul furtunii.

MOLDPRES: Doamnă Ambasador Sofia Grammata, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23010056

img23010056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!