ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei monumente noi vor fi edificate în R. Moldova

09:15 | 14.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a susținut miercuri mai multe proiecte propuse de Ministerul Culturii, la solicitarea autorităților publice locale, prin care vor fi edificate câteva monumente, menite să promoveze cultura memoriei în țara noastră, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Culturii, în baza deciziei Consiliului orășenesc Otaci, la intrarea în localitate, pe strada Libertății, va fi edificat un monument dedicat clericilor din județul Soroca, care au fost deportați de regimul sovietic în Gulag. Numele preoților martiri vor fi încrustate pe un crucifix, care va servi ca loc de reculegere în memoria tuturor victimelor deportărilor și represiunilor staliniste.

Și Consiliul raional Telenești a obținut undă verde pentru înființarea Aleii personalităților notorii din localitate. Aceasta se va afla în curtea Muzeului raional de Istorie și Etnografie locală, unde se desfășoară activitățile de promovare a valorilor și a tradițiilor strămoșești. Personalitățile ce vor fi parte a Aleii vor fi selectate de un grup de lucru special instituit în acest scop.

Cel de-al treilea proiect vizează edificarea bustului poetului, scriitorului și pedagogului de limbă găgăuză, Gavriil Gaidarji, care urmează să fie instalat în scuarul Casei de Cultură de la baștina sa, satul Carbalia din raionul Vulcănești. Solicitarea autorităților publice locale vine în contextul celei de-a 85-a aniversări de la nașterea acestui reprezentant notoriu al culturii găgăuze.

„Astăzi, ca niciodată, avem nevoie de modele, de dovezi ale lecțiilor învățate, de promovarea culturii memoriei”, a spus cu acest prilej ministrul Culturii, Sergiu Prodan. El a menționat că orice proiect de acest gen, susținut la solicitarea autorităților publice locale de către minister și Executiv, este o investiție în viitor, o dovadă de respect și de atitudine, un liant între generații.

img23010147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!