ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost instituit Fondul Național al Culturii

09:41 | 14.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind Fondul național al culturii, un nou mecanism de susținere financiară a sectorului cultural independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative. Legea face parte din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE și este o prioritate a Ministerului Culturii pentru anul 2023, informează MOLDPRES. 

Potrivit Ministerului Culturii, misiunea principală a Fondului este finanțarea proiectelor ce susțin creaţia contemporană și valorizarea patrimoniului, precum și contribuția la buna înţelegere a fenomenelor artistice şi asigurarea accesului cât mai larg al publicului la cultură. Modalitatea de finanțare din sursele Fondului va fi aprobată de Guvern, iar mijloacele acestuia vor fi utilizate pentru susținerea proiectelor culturale și editoriale elaborate în cadrul a șase domenii de intervenție: inițiative ale organizațiilor necomerciale din domeniul culturii; activitatea editorială și de traduceri literare; revistele culturale; domeniul arte, studii și analize, inclusiv activități de formare profesională continuă din domeniul culturii; programe de dezvoltare culturală locale și programe de rezidență și mobilitate artistică și culturală.

Pentru început, sursele de formare a Fondului pornesc de la buget. În prezent, Fondul culturii cumulează toate programele și proiectele culturale și editoriale pe care le gestionează Ministerul Culturii, ceea ce, estimativ, însumează 29,6 milioane de lei, incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024. Fondul va fi gestionat de către o instituție implementatoare, subordonată Ministerului Culturii - Centrul Național de Educație prin Artă, care va fi reorganizat.

„Este o lege la care s-a lucrat mult și suntem încrezători că, deja în 2024, crearea Fondului național al culturii se va transpune în rezultate concrete și în proiecte culturale cu impact. Totodată, în noua sa formulă, Centrul Național de Educație prin Artă va contribui la promovarea și consolidarea bunelor practici de cooperare dintre societatea civilă şi autorităţile publice și va oferi o nouă dinamică atât sectorului asociativ, cât și artelor și industriilor creative din Moldova per ansamblu”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

img23010148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!