ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fotografii vechi din șase localități au fost digitalizate, restaurate și expuse în muzeele regionale

17:15 | 17.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Sute de istorii și amintiri uitate, reflectate în expozițiile de fotografii din șase muzee regionale, care oferă o incursiune în viața și poveștile locuitorilor lor din perioada interbelică au fost digitalizate și restaurate, în cadrul proiectului „Rama Albastră”, implementat de Victor Organ, informează MOLDPRES.

Inițiativa este unul dintre cele 10 proiecte câștigătoare ale programului „Muzeele Viitorului”, implementat de Centrul Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, susținut de Ministerul Culturii, USAID Moldova, Ambasada Suediei și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA). În calitate de specialist în valorificarea patrimoniului fotografic, Victor Organ a observat că o mare parte din fotografiile vechi sunt pe cale de dispariție din cauza degradării. Astfel, el a decis să-și construiască o arhivă proprie de fotografii, din perioada interbelică, și pentru că nu a vrut să fie doar un colecționar de fotografii, Victor și-a propus chiar să le expună în muzeele regionale.  

Astfel, prin programul „Muzeele Viitorului”, el a demarat în acest an procesul de colectare, digitalizare și restaurare a fotografiilor localnicilor din șase sate: Horești, Trușeni, Sofia, Mereni, Călărași și Taraclia. Sute de fotografii, selectate în baza criteriilor precum vechimea, istoria și procedeul artistic, au fost restaurate cu grijă. Prin acest proiect, Victor a avut un scop clar: să colaboreze cu muzeele regionale, pentru a actualiza expozițiile existente.

Victor Organ, creatorul proiectului „Rama Albastră”, a afirmat că dacă la Chișinău mai sunt muzee unde se schimbă expozițiile, în muzeele regionale, expozițiile sunt permanente. ”Cum au fost puse exponatele în anii ʼ80-’90, așa au rămas și până acum, poate doar s-au mai adăugat câteva obiecte. Pe lângă asta, muzeele s-au bucurat de faptul că nu aducem expoziția noastră de undeva la ei, dar că facem expoziția din ce au ei, ce au oamenii la sat, din fotografiile lor, adică nu venim cu fotografii făcute la Chișinău sau peste hotare, ca ei să vadă ceva străin pentru ei. Când vor vizita expoziția, își vor vedea fotografiile lor, pur și simplu îmbunătățite”, a  precizat Victor Organ.

Pentru aceste expoziții, Victor a reușit să achiziționeze dintre cele mai avansate scanere din țară, capabile să redea atât peliculele color, cât și pe cele alb-negru. Astfel, sălile de muzeu implicate în proiect pot concura cu galerii și spații alternative din Chișinău, expozițiile fiind nu doar despre proiectarea unor fotografii mai vechi, dar și despre experiențe imersive pentru vizitatori.

img24000302

img24000302

img24000302

img24000302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!