ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a depus jurământul de învestire

09:21 | 29.01.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. Noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Popșoi, a depus astăzi jurământul de învestire, în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a premierului Dorin Recean, transmite MOLDPRES.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a urat succes noului ministru și a trasat principalele priorități în domeniu.

„Mihai Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. Dânsul a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și a muncit, alături de alți colegi din Guvern, pentru ca să creștem încrederea partenerilor în Republica Moldova. Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași: să întreprindem pași decisivi pe calea integrării europene și, bineînțeles, să reprezentăm interesele Republicii Moldova, interesele cetățenilor noștri, fie că vorbim de cetățenii care sunt în țară sau de cetățenii din afara ei. Avem de întreprins acțiuni importante pentru ca să pornim negocierile de aderare la Uniunea Europeană și chiar dacă avem o instituție separată care se va ocupa de acest proces, rolul Ministerului Afacerilor Externe rămâne important. De asemenea, prioritară rămâne relația noastră cu România și așteptarea este să realizăm proiecte foarte importante pentru Republica Moldova. O altă prioritate este solidaritatea continuă față de Ucraina. Vreau să amintesc că Ucraina este țara care ne ajută să ne protejăm pacea și suntem datori să facem totul pentru ca Ucraina să reziste. Și, bineînțeles, avem foarte mulți parteneri de dezvoltare din foarte multe state prietene cu care trebuie să continuăm să lucrăm și să promovăm interesele țării și interesele cetățenilor Republicii Moldova”, a spus șeful statului.

Premierul Dorin Recean, i-a urat bun venit noului ministru în garnitura guvernamentală și i-a mulțumit pentru susținerea acordată pe platforma parlamentară. „Vreau să-ți mulțumesc pentru faptul că ai ajutat foarte mult Guvernul în acest efort de politică externă și în mod special pe dimensiunea de integrare europeană. Joi, în Parlament, vom solicita să se aprobe modificarea structurii Guvernului și vom avea un nou vicepremier pe integrare europeană fără portofoliu. Acesta va conduce efortul nostru de integrare europeană și, respectiv, va conduce Biroul de integrare europeană. De aici încolo, avem de muncit pe ambele dimensiuni și pentru a atinge obiectivele pe care președinta le-a trasat”, a spus Recean.

Mihai Popșoi va ocupa fotoliul de șef al diplomației moldovenești după plecarea lui Nicu Popescu.

img24000577

img24000577

img24000577

img24000577

img24000577

img24000577

img24000577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!