ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre războiul de pe Nistru de Vlad Grecu a fost lansată la Biblioteca Națională

16:19 | 31.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, semnată de scriitorul Vlad Grecu, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi România, filiala Chişinău, participant la războiul de pe Nistru, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, evenimentele de la Nistru sunt calificate de Vlad Grecu drept un război de agresiune al Federației Ruse asupra Republicii Moldova. Lucru demonstrat cu desăvârșire prin prezența Armatei a 14-a ruse pe teritoriul țării noastre și implicarea acesteia în mod direct în lupte, cu tancuri și armamentul din dotare. ”Această carte este o sursă veridică de informare, chiar primară”, a remarcat Elena Pintilei.

Solicitat de agenție, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, scriitorul, politologul și diplomatul Oleg Serebrian a menționat că această carte prezintă o nouă viziune asupra războiului de pe Nistru. ”Despre războiul de pe Nistru a mai scris un roman Alexandru Popescu, care reflectă trăirile lui la o vârstă foarte tânără despre ceea ce s-a întâmplat la Tighina. Vlad Grecu ne oferă o introspecție, o perspectivă nu doar ca băștinaș, ci și ca martor al evenimentelor din 1992. Filtrul memoriei modifică deseori lucrurile, dar fără îndoială, această triplă perspectivă – martor, luptător, unul dintre apărătorii integrității teritoriale și a Independenței R. Moldova, și locuitor al unei regiuni, care, mai rămâne, din păcate, în afara controlului autorităților constituționale, ne vorbește despre faptul că este o carte de memorie și trăiri, emoții ale unui om legat de acest pământ, de durerea și rănile provocate de acel război, care nici acum nu s-au tămăduit. Această carte este și în contextul războiului din Ucraina, care poate că a și generat interesul față de războiul din 1992.  Foarte interesante sunt portretele  pe care le descrie și crimele de război. Această carte este o lecție de istorie, care trebuie studiată și în școală”, a constatat Oleg Serebrian.

În context, istoricul Ion Negrei a afirmat că este o carte pentru școală care se citește foarte ușor, iar scriitoarea și editoarea Moni Stănilă a spus că este o carte scrisă cu dăruire și durere. La rândul său,  profesorul universitar Anatol Petrencu menționează în prefața cărții că, martor ocular al proceselor de renaștere națională a românilor din fosta RSS Moldovenească, scriitorul-patriot Vlad Grecu a expus veridic starea de lucruri de la Dubăsari, Corjova (localitatea de baștină a autorului) și alte așezări din stânga Nistrului.

Vlad Grecu s-a născut la 11 mai 1959 în orașul Dubăsari. În 2002, a debutat cu volumul de proză pentru copii ”Morcovel”, urmat de cărțile ”O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” (2005),  ”Unde-s zeii popoarelor învinse”, povestiri și nuvele cu tematica războiului din 1992 (2010), ”Somn letargic” (roman, 2017), ”Fabrica de genii sau gustul brânzei din capcană (roman, 2018), ”Firigina” (2021) ș.a.

Cartea „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” are  224 de pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. 

img24000676

img24000676

img24000676

img24000676

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!