ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO A fost lansată seria de mărci poștale ”Anul 2024 – Anul Dragonului”

13:26 | 02.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Ambasada Republicii Populare Chineze și Poșta Moldovei au lansat astăzi seria de mărci poștale ”Anul 2024 – Anul Dragonului”, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, Violeta Cojocaru, administrator interimar la Poșta Moldovei, a menționat că seria include plicul și ștampila poștală specială ”Prima zi a emisiunii”. ”Misiunea de bază a Poștei Moldovei este de a presta servicii poștale și financiare, iar partea nobilă rămâne a fi valorificarea și promovarea culturii, tradițiilor, persoanelor notorii, evenimentelor importante pentru țara noastră, prin punerea în circulație a emisiunilor poștale. Astăzi, continuăm misiunea noastră și la inițiativa Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova lansăm seria de mărci poștale ”Anul 2024 - Anul Dragonului”. Marca este tipărită într-un tiraj de 25 mii de exemplare, iar valoarea nominală a acesteia este de 12 lei. Pe marcă este ilustrată imaginea Dragonului, care este realizată de pictorul Vladimir Melnic. Potrivit zodiacului chinezesc, Dragonul este al cincilea din seria celor douăsprezece semne zodiacale și se crede că reprezintă norocul, puterea și sănătatea”, a precizat Violeta Cojocaru.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Yan Wenbin, a menționat că astăzi suntem prezenți la lansarea primului număr al timbrului poștal dedicat Anului Dragonului 2024, emis de “Poșta Moldovei”. „Eliberarea unui timbru poștal care înfățișează semnele zodiacului chinezesc este o premieră atât în Moldova, cât și în relațiile dintre China și Moldova. Acest lucru demonstrează pe deplin că prietenia, înțelegerea reciprocă și schimbul cultural dintre cele două țări au atins un nou nivel”, a menționat Ambasadorul.

”Emisiunea de timbre dedicate anului 2024, al Dragonului după zodiacul chinez, a fost inițiată de Ambasada Chinei în Moldova, organizată și implementată de “Poșta Moldovei”. Autorul timbrului poștal este celebrul artist moldovean Vladimir Melnic, iar doamna Victoria Tănase a făcut o treabă grozavă în organizarea și coordonarea acestui proiect. În acest context, aș dori să profit de această ocazie pentru a-mi exprima sincera mulțumire tuturor celor care au contribuit la lansarea acestei mărci poștale. În același timp, aș dori să mulțumesc sincer tuturor prietenilor moldoveni din diverse cercuri ale societății cărora le pasă, susțin și promovează prietenia și cooperarea dintre China și Moldova!”, a remarcat diplomatul chinez.

Potrivit oficialului, Festivalul de primăvară și zodiacul chinezesc sunt culturi străvechi și obiceiuri populare unice în China. Fiecare an simbolizează unul dintre cele 12 animale zodiacale, care formează un ciclu repetat de 12 ani, și care reflectă pe deplin dorința oamenilor pentru o viață minunată și coexistență armonioasă între om și natură. În zilele noastre, aceste obiceiuri populare și culturi devin tot mai populare în întreaga lume. Recent, la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU a fost adoptată o rezoluție conform căreia Festivalul Chinezesc a Primăverii este inclus în lista sărbătorilor Națiunilor Unite. Conform calendarului lunar, 2024 este Anul Dragonului. Dragonul simbolizează bunăstarea, puterea, încrederea, veselia, energia și prosperitatea. Timbrele poștale, dezvoltate de partea moldovenească, transmit perfect imaginea și semnificația Dragonului.

”Sunt convins că prima cooperare de acest fel dintre Ambasada Chinei și partea moldovenească este foarte reușită, deschizând o altă fereastră pentru ca poporul moldovenesc să înțeleagă China. Și sper că această cooperare va putea continua și în viitor. În doar o săptămână va sosi Festivalul Primăverii și, conform tradiției chineze, aș dori să vă urez tuturor un An Nou Fericit. Vă doresc multă sănătate și toate cele bune, prosperitate și măreție pentru China și Moldova și multă fericire pentru popoarele ambelor țări, fie ca prietenia și cooperarea să se ridice la noi culmi!”, a mai spus Ambasadorul Republicii Populare Chineze Yan Wenbin.

Prezentă la eveniment, Cristina Ceban, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că este prima dată când se lansează mărci poștale dedicate zodiacului chinezesc. ”Anul Nou Chinezesc este o sărbătoare străveche, care marchează începutul unui nou ciclu lunar și reprezintă din punct de vedere cultural o renaștere, o sărbătoare plină de tradiții adânc înrădăcinate în simbolismul ancestral. Emisiunea dată de mărci poștale are o valoare  deosebită, deoarece sporește, în primul rând, consolidarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre R. Moldova și Republica Populară Chineză”, a subliniat Cristina Ceban.

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

img24000745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!