ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova și NATO întăresc reziliența sectorului energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride

10:46 | 15.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Experți din NATO și Republica Moldova sporesc reziliența infrastructurii energetice critice a țării împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Exercițiul Coherent Resilience 2024 Moldova (CORE-24 M) a avut loc la Chișinău în perioada 12-14 martie 2024. Ministerul Energiei a cooperat în acest sens cu Alianța Nord-Atlantică, în parteneriat cu Centrul de Excelență pentru Securitate Energetică NATO, transmite MOLDPRES. 

„NATO are și o importantă dimensiune de cooperare civilă și o istorie lungă de cooperare cu Moldova. În sectorul energetic, digitalizarea aduce noi oportunități, dar și riscuri și amenințări de o importanță semnificativă. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică civilă nu este atacată în scopuri rău intenționate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

CORE-24 M s-a concentrat pe aprofundarea colaborării dintre operatorii energetici din Republica Moldova și instituții de protecție cibernetică, asigurându-se că țara este pregătită să facă față amenințărilor neconvenționale de securitate. Ministerele, agențiile guvernamentale și sectorul privat au participat la exercițiu pentru a contribui la consolidarea cooperării. 

La eveniment a participat și o delegație română, care a subliniat cooperarea NATO și Aliată în regiune cu partenerii aflați în pericol. Exercițiul a fost susținut și de Centrul de Excelență pentru Managementul Crizelor și Răspunsul la Dezastre al NATO, Forțele Armate Lituaniene, Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, Centrul Noua Strategie din România și Școala Postuniversitară Navală din SUA. Potrivit Ministerului energiei, la eveniment au fost prezenți peste 100 de participanți din 10 națiuni și 32 de instituții. 

img24001838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!