ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Tatiana Voloh și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși” din capitală

09:44 | 22.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constanin Brâncuși”  din capitală a fost vernisată expoziția personală de pictură cu genericul ”Caramel” a artistului plastic Tatiana Voloh. Expoziția cuprinde 50 de lucrări de pictură și batic, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, vicepreședintele Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), Dumitru Bolboceanu, moderatorul manifestării, a menționat că aceasta este o expoziție de excepție a autoarei. ”Expoziția artistei creează o  bună dispoziție de primăvară prin coloritul ei bogat. Este prima expoziție a autoarei la Centrul ”C. Brâncuși”, iar anterior a avut expoziții la mai multe instituții, inclusiv la Biblioteca Națională”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

În continuare, președintele UAP, Florina Breazu, doctor în studiul artelor, a afirmat că Tatiana Voloh este o artistă tânără, care în mare parte este ghidată de existența ei divină. ”Trăirea, perseverența  de a descoperi noi forme, este foarte importantă în creația ei, indiferent de faptul dacă este o pictură de șevalet sau dacă este o pictură realizată pe textile de mătase. Această personalitate a Tatianei Voloh este susținută de un limbaj grafic pronunțat, dar și de unul formal și cromatic”, a remarcat Florina Breazu.

Potrivit criticului de artă Constantin Spânu, în expoziție este o creație frumoasă, autoarea având capacitatea  de analiză, iar artistul plastic Ion Morărescu, fostul profesor al Tatianei Voloh a spus că această expoziție  aduce,prin culorile ei, o dispoziție anotimpului de afară.

Tatiana Voloh s-a născut la 19 ianuarie 1989, în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. În 2012, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Arte Plastice și Design, fiind licențiată în Științe ale educației, iar în 2014 – masteratul la aceeași instituție. Din 2019 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A fost profesoară la Liceul Teoretic Român-Francez ”Gheorghe Asachi”. În prezent este, de asemenea, profesoară de educație  plastică la IPL „Da Vinci” din Chișinău. A participat la mai multe expoziții de pictură și tabere creație din R. Moldova și România. A fost distinsă cu mai multe premii la diverse expoziții-concurs de picură.

Expoziția va fi deschisă până la 11 aprilie.

img24002032

img24002032

img24002032

img24002032

img24002032

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!