ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziția „Chipuri de țărani în arta românească” a ajuns la Chișinău

08:57 | 22.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. După succesul răsunător pe care l-a avut la București, la Art Safari, expoziția dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974) este itinerată la Chișinău. Vernisajul expoziției cu genericul „Chipuri de țărani în arta românească” a avut loc ieri la Centrul Expozițional  „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, informează MOLDPRES.

Toate operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației și prezintă portrete de țărani și viața satului, deosebită în simplitatea ei. Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.

Solicitată de MOLDPRES, Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a afirmat că aceasta este o expoziție organizată în premieră în R. Moldova și cuprinde 72 de lucrări ale artistului. ”Traian Bilțiu-Dăncuș este un artist puțin cunoscut în R. Moldova, precum și în România, dar pe care amatorii de artă îl vor descoperi prin această expoziție. Este o incursiune în pictura românească într-o perioadă  mai mult sau mai puțin ancorată în rigorile realismului socialist, dar Traian Bilțiu-Dăncuș vine cu o viziune personală înscrisă, totodată, într-o filieră a artei românești în tradiție interbelică. Prezența țăranului român în arta românească este una simbolică, care descrie legătura profundă dintre identitatea românească și pământul pe care le-a fost hărăzit să și-l clădească”, a precizat Florina Breazu.

La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău”, Monica Babuc, a menționat că aceasta este o expoziție foarte importantă, vernisată în preajma zilei de 27 martie, în care vom sărbători unirea Basarabiei cu România. ”Ne-am dorit să deschidem o pagină a spațiului românesc pe care o cunoaștem noi mai puțin aici în Basarabia, cu tradițiile respective din Maramureșul istoric”, a specificat Monica Babuc.   

În context, dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureșan, a spus că lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. ”Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale”, a accentuat Mirela Ana Barz.

Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974)  este  primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei. A participat la numeroase expoziții individuale și colective, iar arta sa a fost apreciată atât de critici, cât și de public. Artistul a explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală publicului larg. Pe țărani i-a pus în evidență prin maniera lui unică de a-i înfățișa în mijlocul ocupațiilor lor de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului maramureșean, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase și tușe aparte. Expoziția „Chipuri de țărani în arta românească”, organizată de Art Safari la Chișinău, reunește o bună parte din portretele semnate de artist. Majoritatea lucrărilor au fost dăruite de familia artistului către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, care sunt prezentate acum și iubitorilor de artă din R. Moldova.

Expoziția va fi deschisă până la 7 aprilie.

 

img24002033

img24002033

img24002033

img24002033

img24002033

img24002033

img24002033

img24002033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!