ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna februarie, inflația a constitui 4,3 %

11:08 | 22.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. În luna februarie, inflația anuală s-a aflat pentru a cincea lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3 la sută, cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie. Datele au fost prezentate de Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, transmite MOLDPRES.

BNM a precizat că „scăderea prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, baza înaltă și cererea scăzută au contribuit la diminuarea inflației. „Concomitent, măsurile stimulative de politică monetară de până acum, efectul sezonier pozitiv, ajustarea politicii fiscale și unele șocuri sectoriale adverse au atenuat descreșterea inflației”, a menționat BNM.

Potrivit sursei citate, inflația efectivă a fost cu 0,5 puncte procentuale mai joasă decât cea prognozată. Abaterea a fost determinată, după ce s-a produs un decalaj temporar în ajustarea tarifelor la servicii medicale.

Activitatea economică în mediul intern a crescut cu 0,2 la sută în trimestrul IV 2023.„ Creșterea modestă a fost determinată, în mare parte, de recolta bogată care a dus la sporirea exporturilor de produse agroalimentare. Consumul gospodăriilor populației a continuat să crească, de cealaltă parte, consumul administrației publice a continuat să scadă, timp de două și, respectiv, trei trimestre consecutive. Investițiile au continuat să scadă pentru al treilea trimestru consecutiv. Această dinamică, de la modestă spre negativă, a fost cauzată, în mare parte, de creșterea neînsemnată a veniturilor reale ale populației și de incertitudinea mare în regiune”, a comunicat BNM.

Datele BNM mai relevă că transferurile către persoanele fizice au scăzut cu 15,9 la sută în decembrie 2023, iar în ianuarie 2024 – cu 4,6 la sută. Fondul de salarizare a crescut în termeni reali cu 10,9 la sută în trimestrul IV 2023. 

BNM urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, pentru a menține inflația în intervalul de +/-1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută.

img24002043

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!