ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Atacul terorist din Rusia, revendicat de Statul Islamic. Principalele reacții

10:25 | 23.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Principalele reacții la atacul armat urmat de un incendiu devastator într-o sală de concerte din periferia Moscovei, soldat cu cel puțin 40 de morți și 115 răniți vineri seara, au fost exprimate în contextul revendicării acestuia de către gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), conform informațiilor furnizate de AFP, preluate de Agerpres și MOLDPRES.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denumit incidentul „un atentat terorist sângeros” și „o crimă monstruoasă”.

În timp ce Ucraina, care se confruntă de peste doi ani cu o ofensivă militară rusă, a negat orice implicare în atac, afirmând că nu are „absolut nimic de-a face” cu acesta, potrivit declarațiilor consilierului președinției ucrainene, Mihailo Podoliak.

Serviciile ucrainene de informații au emis următoarea declarație: „Atentatul terorist de la Moscova este o provocare planificată și deliberată a serviciilor speciale ruse, la ordinul lui Vladimir Putin. Obiectivul său este să justifice lovituri și mai dure împotriva Ucrainei și mobilizarea totală în Rusia”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat vehement atacul terorist de la Moscova, conform afirmațiilor adjunctului său de purtător de cuvânt, Farhan Haq, într-un comunicat oficial.

Casa Albă a spus că este „alături de victimele teribilului atac”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, „condamnă ferm atacul terorist revendicat de Stat Islamic”, potrivit Palatului Elysée. „Franţa îşi exprimă solidaritatea cu victimele, cu cei apropiaţi şi cu întregul popor rus”, continuă preşedinţia franceză.

„Oroarea masacrului unor civili nevinovaţi la Moscova este inacceptabilă”, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni.

img24002072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!