ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente

10:39 | 25.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume. Prevalența prin tuberculoză în anul 2022 a fost de 1877 de cazuri la 100 mii populație. Datele au fost făcute publice de ANSP în contextual marcării Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei (TBC), comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, evenimentul din anul curent continuă tema din anul trecut „Da! Putem stopa TBC!” și se concentrează pe implicarea sporită a celor afectați de TBC, a comunităților și a societății civile. Evenimentele au drept scop atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și anume: reducerea incidenței prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90% și eliminarea cheltuielilor catastrofale pentru familiile afectate de TBC, până în anul 2030.

„De Ziua mondială a TBC, facem apel la toți – lideri politici, societate civilă, donatori, cercetători, comunitatea TBC, sectorul privat și indivizi – să participe la acțiuni de combatere a tuberculozei și să îi provoace pe alții să facă același lucru. Împreună, suntem uniți în misiunea de a pune capăt tuberculozei și de a salva vieți. Mesajul este puternic și simplu: Da! Putem învinge tuberculoza!”, se spune în comunicatul ANSP.

Conform specialiștilor, TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. În 2022, se estimează că 10,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în lume, inclusiv 5,8 milioane de bărbați, 3,5 milioane de femei și 1,3 milioane de copii, iar alții 1,3 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei. TB multidrogrezistente rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății. Doar aproximativ 2 din 5 persoane cu TBC rezistentă la medicamente au accesat tratament în 2022.

img24002101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!