ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a implementat la Bălţi un proiect de educație ecologică şi politici locale de mediu

15:51 | 25.03.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Sub egida A. O. „Caroma-Nord”, un proiect amplu se află în curs de implementare în municipiul Bălți, având ca scop promovarea justiției verzi și monitorizarea aspectelor de mediu în procesul de planificare a politicilor locale de dezvoltare. Proiectul se desfășoară în cadrul Programului de granturi mici (PGM) Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție Verde, implementat de A. O. EcoContact, cu suportul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Potrivit EcoContact, în perioada 1 septembrie 2023 - 31 iulie 2024, cu un buget total de 400 de mii de lei (20 de mii de euro), dintre care 360 000 grant și o contribuție a beneficiarului de 40 000 de lei, proiectul și-a propus să aducă conștientizarea și acțiunea în rândul comunității locale, la nivelul mun. Bălți, pentru protejarea mediului înconjurător.

„Principalele obiective ale proiectului vizează informarea și conștientizarea populației locale privind necesitatea protecției mediului prin activități educaționale în domeniul justiției verzi, cultivarea în rândul tinerilor cetățeni a conceptului de educație ecologică și justiție verde, precum și creșterea gradului de implicare a publicului în procesul decizional privind prevenirea și soluționarea problemelor de mediu. În acest sens, în cadrul proiectului au fost planificate întâlniri și ateliere de discuții cu tinerii, reprezentanți ai factorilor de decizie și ai societății civile, programe de instruire, activități de plantare și înverzire, elaborare unui studiu al politicilor locale de mediu, precum și ședințe de consultări ale acestora, localitățile țintă fiind or. Bălți, s. Elizaveta, s. Sadovoe”, explică sursa citată.

Pornind de la o masă rotundă de lansare a proiectului, la 9 septembrie 2023, ce a reunit 20 de consilieri municipali din mun. Bălți, reprezentanți ai Primăriei, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ai societății civile și tineri, proiectul a avansat către implementarea unor inițiative concrete – elaborarea unui program de instruire – „Garda Verde”.

„Acest program include nouă activități de instruire, divizat pe trei module: mediul, schimbările climatice și gender în domeniul mediului. Acesta se va desfășura în cadrul a 9 instituții de învățământ și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, având ca scop cultivarea conceptului de educaţie ecologică și justiție verde în rândul tinerilor cetățeni”, estimează EcoContact.

În context, în perioada septembrie-decembrie 2023, au fost organizate cinci din cele nouă ateliere de instruire planificate în cadrul instituțiilor de învățământ din mun. Bălți, cu participarea a peste 130 de tineri (42 băieți și 93 de fete, dintre care 46 sunt din mediul rural, iar 89 din mediul urban). După realizarea atelierelor, 30 dintre cei mai activi participanți vor deveni „gardieni verzi” și vor face parte dine cele trei grupuri de inițiativă locală de mediu .

Pe 13 septembrie și pe 20 octombrie 2023, au fost organizate pentru reprezentanții autorităților publice locale (APL) mun. Bălți, două ateliere de instruire: primul cu genericul „Politici publice locale: de la teorie la modele practice”, iar al doilea atelier în domeniul energetic. În cadrul acestora, 56 de reprezentanți APL au aflat mai multe despre promovarea surselor de energie regenerabilă în cadrul APL și au participat la elaborarea unei propuneri de politică publică de interes local (exercițiu în grup).

Pe 4 și 11 octombrie 2023 au fost organizate două ateliere de instruire în domeniul advocacy, care au întrunit 64 de participanți, reprezentanți ai APL Bălți, ai Direcției de Învățământ și Sport, ai Universității  de Stat „Alecu Russo” din Bălți și AO Inițiativa Comunitară. Participanții au aflat mai multe despre campaniile de advocacy, de la teorie la practică, învățând pașii necesari pentru planificarea unei campanii de advocacy.

O altă activitatea vizează campania de toamnă de plantare a copacilor, cu implicarea a 50 de tineri din mun. Bălți și r. Sîngerei, care au participat la lucrările incipiente de plantare la șantierul de împădurire a 77 ha, în satul Bilicenii Noi, r. Sângerei, sub egida Întreprinderii Silvice Bălți și Agenției Moldsilva.

Pentru implementarea obiectivelor propuse în cadrul proiectului, în faza a doua a proiectului urmează a fi realizate următoarele activități: desfășurarea unui concurs de desene cu genericul „Acționează asupra CO2” și realizarea a trei picturi murale pe teme ecologice; organizarea plantărilor în zonele verzi al municipiului; organizarea Forumului „Justițiarii ECO” cu participarea partenerilor și a donatorilor, pentru adoptarea unei rezoluții referitor la protecția mediului la nivel local; elaborarea unui studiu de analiză a politicilor de mediu la nivelul mun. Bălți; formarea a 3 grupuri de inițiativă locală în domeniul mediului.

În prezent se desfășoară cea de-a treia rundă a Programului de granturi mici pentru ONG-uri: Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde”, o oportunitate pentru comunitățile din raionale Hâncești, Fălești, Căușeni, Ialoveni şi regiunea transnistreană.

img24002117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!