ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va susţine securitatea şi rezilienţa R. Moldova, pentru că îşi doreşte un membru nou sigur şi stabil

15:36 | 11.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a participat pe parcursul anilor la procesele de negocieri privind problema transnistreană, însă acum accentele sunt totalmente diferite, odată cu declanșarea războiului pe teritoriul Ucrainei. Or, deoarece ne dorim un membru nou în UE, care să fie și sigur și stabil, abordarea subiectelor de soluționare a conflictelor înghețate este pe agenda noastră în sprijinul acordat Republicii Moldova pentru securitate și reziliență. Declarațiile au fost făcute de reprezentantul special al UE pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, care a participat astăzi la primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chișinău, transmite MOLDPRES.

„În ultimii ani acest sprijin s-a intensificat în mod uimitor. Sprijinim mult mai activ Republica Moldova în asigurarea securității și rezilienței și nu doar în contextul războiului din Ucraina, dar şi în contextul tentativelor de destabilizare care se încearcă în repetate rânduri în interiorul Moldovei. Ţara dvs a trecut prin mai multe crize, nu e cazul să le enumăr, dar ați trecut cu succes prin acestea, inclusiv cu susţinerea Uniunii Europene. Considerăm că autoritățile de la Chişinău au reuşit cu brio să facă faţă provocărilor”, a estimat Dorota Dlouchy-Suliga.

Totodată, sursa citată a relevat că regiunea transnistreană nu poate fi privită în izolare, deoarece aspectele legate de destabilizare creează frică şi deturnează atenţia populaţiei de la succesul reformelor în investiţii, social-economice ş.a. „Acesta este un risc pe care Moldova nu şi-l poate permite. Până acum, guvernarea actuală a menţinut stabilitatea, dar asta nu înseamnă că stabilitatea, securitatea este egală cu statu-quo. Asta mai degrabă este o ajustare la evoluţia evenimentelor, la o anumită dinamică a acestora. Şi da, este şi în interesul Tiraspolului să menţină stabilitatea şi securitatea, dar acest statu-quo nu poate să continue în acest format. Este vorba de un dialog, de viețile oamenilor simpli de pe ambele maluri ale râului Nistru”,  a subliniat oficialul european.

Reprezentantul special al UE a remarcat că pentru aceasta este nevoie de un dialog constructiv, canale de comunicare, muncă didactică, colaborare publică, prin discuţii şi explicaţii accesibile pentru toți cetățenii.

Prezent la eveniment, Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, „a reconfirmat sprijinul SUA pentru țara noastră în procesul de reintegrare şi păstrare a suveranităţii”.  „Chiar dacă pentru moment acest conflict este îngheţat, noi participăm în procesele de negocieri, apreciem misiunea OSCE şi susţinem că  trupele ruse trebuie scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. În 30 de ani am asistat la dezinformare, am văzut lideri corupți care au subminat viitorul Republicii Moldova, însă credem în prosperitatea ţării dvs, care îşi va găsi locul în familia comunității europene”, a spus Kent D. Logsdon.

Circa o sută de participanți, reprezentanți ai autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice, au luat parte la Primul Forum de reintegrare a Republicii Moldova, organizat astăzi la Chișinău, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Biroul politici de reintegrare, în cooperare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX.  

img24002641

img24002641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!