ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia îşi întăreşte apărarea civilă şi adăposturile antiatomice

20:04 | 11.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Guvernul suedez a anunţat joi că va aloca 385 de milioane de coroane suplimentare (33 de milioane de euro) pentru a-şi consolida adăposturile antiatomice, serviciile de urgenţă şi apărarea civilă, după ce a avertizat că ţara trebuie să se pregătească de război, relatează AFP, preluată de Agerpres și Moldpres. 

Suedia, care a aderat la NATO la începutul lunii martie, alocă sume suplimentare pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile operaţionale ale serviciilor de urgenţă în caz de conflict, pentru a-şi consolida securitatea cibernetică şi pentru a suplimenta stocurile de medicamente, a declarat ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, fondurile vor fi direcţionate către modernizarea adăposturilor antiatomice, a sistemului de alimentare cu apă şi a infrastructurii de transport.

"Situaţia în materie de politică de securitate s-a deteriorat de mult", a declarat Bohlin pentru presă.

Ministrul a stârnit controverse în ianuarie după ce a declarat la o conferinţă pe probleme de apărare că "ar putea fi un război în Suedia". La scurt timp după aceea, comandantul şef al forţelor armate suedeze, Micael Biden, a afirmat că suedezii trebuie să "se pregătească mental pentru un război".

Suedia şi-a redus cheltuielile militare după încheierea Războiului Rece, însă a inversat tendinţa după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

 

img24002655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!