ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a fotografului Cristian Pleșca a fost vernisată la Biblioteca Națională

14:43 | 13.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată ieri o expoziție de fotografi cu genericul ”Intersecții Urbane: De la Chișinău în România” a artistului fotograf Cristian Pleșca, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Cristian Pleșca a afirmat că expoziția cuprinde 22 de imagini și este o invitație în două țări –  R. Moldova și România. ”Sunt niște intersecții urbane,  care descriu un drum din R. Moldova către România. În aceste imagini am încercat să redau diferite peisaje, mănăstiri, locuri de la noi din Chișinău, cât și din Iași, București și alte localități din România care ne reunesc aceste două neamuri de pe ambele maluri ale Prutului, deoarece suntem un neam comun - neamul românesc. Aș vrea să continui ceea ce am dezvoltat în ultimii opt ani, de când explorez acest domeniu”, a precizat Cristian Pleșca.

Prezent la eveniment, maestrul fotograf Boris Balan a afirmat că deși este tânăr, autorul este înzestrat cu har și merge pe o cale dreaptă. ”Mi-au plăcut aceste imagini pe care le consider destul de reușite. Ele necesită să fie privite, studiate, nu povestite”, a constatat Boris Balan.

Potrivit criticului de artă Eleonora Sâdnic, Cristian Plesca este o persoană deloc străină lumii artelor. ”El este un om destul de erudit, cult și inteligent, nu doar avizat, înzestrat cu un bagaj de cunoștințe în domeniul respectiv, dar și cu sensibilitate, un simț delicat al valorii, fapt ce determină ținuta înalt artistică a tot ceea ce dânsul realizează într-o ipostază sau alta, fiind o personalitate polivalentă cu mai multe aspirații creatoare. Sunt admirabile, incitante și profesioniste mesajele lui. E ceea ce pune în relief talentul său de a promova opere de artă; e un lucru deloc simplu de a traduce emoțiile personale în formule lingvistice nu doar adecvate ci și atractive, relevante”, remarcat Eleonora Sâdnic.

Pe marginea expoziției s-au pronunțat scriitoarele Raisa Plăieșu, Ludmila Sochircă, Rodica Zuza ș.a., iar tânărul interpret Ștefănel Pleșca a susținut un recital muzical.

Cristian Pleșca s-a născut pe 28 aprilie 1990 în orașul Chișinău. A absolvit Facultatea de Inginerie și Informatică a Universității Libere din Moldova, specialitatea inginerie informatică. Timp e 12 ani a lucrat în domeniul IT. În prezent este șeful secției informatică la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Expoziția va fi deschisă până la 12 mai.

 

 

 

img24002705

img24002705

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!